Karagöz perde gazelleri (İnceleme-metinler)
Karagöz act odes (Analiysis-texts)
- Tez No: 429645
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER DÜZGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gölge oyunu, mukaddime bölümü, perde gazelleri, shadow play, preface part, act odes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 415
Özet
Perde gazeli' terimi Türk gölge oyunu gibi kökeni kesin olarak belirlenemeyen bir sürece sahiptir. Gazellerin yüzyıllar içindeki tarihi ve edebi seyri karagöz oyununun genel durumuyla alakalıdır. Çalışmada karagözün tarihçesi, tekniği, bölümleri, oyun türleri, hayaliler ve Şeyh Küşteri bu terimle yakından bağlantılı olduğundan bu konular üzerinde de değerlendirmeler yapılmış ve bilgiler verilmiştir. Başlangıç-Meşrutiyet dönemini kapsayan metinlerin Arap harfli olmaları ve geleneği, eski tarzda yansıtmaları nedeniyle şiirler 'eski perde gazelleri', 1923'ten sonraki metinler ise günümüze daha yakın bir zaman diliminde bulunmaları ve teknikiçerik yönünden diğer gazellerden farklı oluşları nedeniyle 'yeni perde gazelleri' kavramı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Her iki döneme ait şiirlerin nazım şekilleri ve nazım birimleri saptanarak 'gazel' formu açısından ele alınmış ve şiirlerin anlamsal yönü tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Being one of the basic elements of Karagoz play, act ode has existed since the first day Turkish shadow play appeared. Telling about the world is transitory and composed of a dream, these poems, in which sufistic aspect is dominant, has continued its existence as the most important element of preface part, though their form and content has changed through time. Since the texts including initial constitutional monarchy period were Arabic and reflected the tradition in an ancient way, the poems were regarded as 'old act odes'; the texts after 1923 as 'new act odes' since they were closer to modern day and different from other odes technically. Verse forms and units of the poems belonging to the both periods have been determined, and subjects with semantic intensity of the poems dealt with from the perspective of 'ode' form have been examined through being outlined.