İlhanlıların İran da olan siyasi ve ekonomi etkileri ve İran Azerbaycanında kalan eserleri
The politikal and economi effects of Ilkhanid's government and their remaining relics Azerbaijan.Iran
  1. Tez No: 429644
  2. Yazar: MİR HEDAYAT SEYYED MARANDI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY SOLMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlhanli Devleti, İran Azerbaycanı, Merağe, Tebriz, Sültaniye, Ilkhanid State, Iranian Azerbaijani, Maragha, Tabriz, Sultanas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tezin amacı İlhanlıların ortadoğuda ve özellikle Irandakoyduğu Tarihi etkı ve Iran Azerbaycanında vucuda getirdikleri eserler ıncelemektır. Ilhanlılar İranda yaşamış İranda küküm sürmüş ve Iranda ölüp gömülmüşler.Kısaca demek oliyor İlhanlı hakimiyeti İranın yüz yıllık Tarıhını yazmaktadırlar.Ilhanlı ların tam başkentleri Iran azerbaycanında o cümleden Merağa- Tebrız- Zencan'ın Sültanıye şehirince olan ve dünya çapında ünlü olan Sültanıye kubbesi ve Merağa Rasethanası ve Reb'i Reşidi- Şunb-i Gazan ve Iranda yaratılmış. Adı geçen çalışma İlhanlı Devletının İran'da yarattıkları Tarıh' sıyası- sosyal bakımından ve onların adına tanınan eserler yenı bakışla açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the creation of Ilkhanian rule in Iran and its historical -social and political in middle east especially in Iran and to examine Archeological remains of Iran. Although Ilkhanian were Mongol, but they lived in Iran, government, and they were dead and buried. Ilkhanian established the first organized government in Iran. In sum, it can be stated that Ilkhanian government has written the one Iran has written the last hundred years and in fact iran desnot mean any thing without ilkaani The main results of ilkhani history are written by Iranians. All the governmental centers of ilkhanian in the Iran Azarbayjan including Maragheh, Tabriz, Soltanie Zanjan and World famous Maragheh observatory Vbnay Soltanieh and Iran are located in iran. In this study the role of ilkhani government in creating the political and economic history of iran and reconstructing destructed cities and creating main buildings are explained.