Rehabilite edici bir ceza infaz türü olarak Probation üzerine sosyolojik bir analiz
Sociological analysis of Probation as a rehabilitative punishment system
- Tez No: 429649
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKPOLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Rehabilitasyon, Modernleşme, Ceza Evrimi, Probation, Rehabilitation, Modernization, Criminal Evolution
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Bu çalışmanın ilk ve başlıca amacı, Türkiye'de hukuki alandaki değişimlerin modernleşme ve ceza kanunları özelinde takip edilerek, tüm dünyada modern toplum yapısında ceza adaleti alanındaki gelişmelerin en son aşaması olarak kabul gören, Probation (Denetimli Serbestlik) sisteminin, Türk toplum yapısı ve gelişimi için uygunluğu ve verimliliğini tartışmaya açarak sistemin sosyolojik analizini yapmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde kavramsal ve tarihsel yaklaşım adına hukuk, suç ve ceza kavramlarıyla ilgili açıklamalar yapılmıştır. Ayrıca Türk Modernleşmesi, Batı'da ve Türkiye'de modernleşme ve cezanın değişimi, Probation Sistemi ve kuramsal çerçeve kapsamında Durkheim'ın teorisi ele alınmıştır. Çalışmanın temel varsayımları, Türkiye'de ceza kanunlarının evrimi, toplumun değişmesini ve evrimini takip etmemektedir ve Türkiye'de ceza kanunu ve hukuk kurallarının Batıdan alınmasının nedeni, referans olarak aldığımız Batı tipi toplum olmak içindir. Çalışmanın ikinci bölümünde nitel bir yaklaşımla hâkim ve savcılarla görüşmeler neticesinde elde edilen uygulama verileri sunulmuş ve analiz edilmiştir. Son bölümde ise varılan sonuçlar üzerinde değerlendirmeler ve tartışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is follow the changes of Turkish local in modernity and criminal codes. In modern communities all over the World probation is accepted the most useful ways for criminal justice. We would like to give information and discuss suitability and efficiency of this system in Turkish society. First part of this study is mainly based on conceptual and historical approach of law, crime and punishment. Also Turkish Modernization, in the West and Turkey's modernization and change penalties, Probation System and the theoretical framework within the scope of Durkheim's theory is discussed. The main hypothesis, the evolution of criminal law in Turkey, does not follow society's change and evolution. The reason of Turkish punishment system why is coming up from West is mainly based on to be a West type of society. Secondly, we have done qualitative approach with judge and prosecutor and analysed these negotiation. In conclusion, results are evaluated and discussed.