Şiir ve felsefe bağlamında Cahit Koytak şiiri
Cahit Koytak's poetry in the context of poetry and philosophy
  1. Tez No: 429650
  2. Yazar: EKREM GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Philosophy, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, felsefe, şiir ve felsefe ilişkisi, Cahit Koytak şiiri, şiir ve felsefe bağlamında Cahit Koytak şiiri, Poetry, philosophy, relationship between poetry and philosophy, Cahit Koytak's poetry, Cahit Koytak's poetry in the context of the relationship between poetry and philosophy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu tezin amacı, hem genel olarak şiir ve felsefenin ontolojik ve epistemolojik olarak nasıl bir ilişkiye sahip olduklarını teorik bağlamda ortaya koymak; hem de Cahit Koytak şiirinde, şiir ve felsefenin nasıl bir ilişki diline sahip olduğunu incelemeye çalışmaktır. Bu anlamda, çalışmanın birinci bölümünde, Batı'da ve Türk edebiyatında şiirle felsefenin nasıl bir münasebete sahip olduğu genel olarak irdelenmiştir. Antik Yunan'dan itibaren Platon, Aristoteles, Vico, Kant, Hegel, Nietzsche, Heidegger gibi düşünürlerin şiir ve felsefe bağlamında söyledikleri görülmeye çalışılmıştır. İslâm medeniyetinin şiir üzerine felsefî anlamda ilk düşünen filozofları olan Farabi, İbn Sina ve Türk edebiyatında İsmet Özel, Ahmet İnam, Yücel Kayıran ve İhsan Fazlıoğlu gibi figürlerin şiir ve felsefe ilişkisi bağlamında neler söyledikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu anlamda, teorik bir çerçevede, şiir ve felsefe ilişkisinin, daha ziyade ontolojik ve epistemolojik olarak, nasıl bir ilişki biçimine sahip olduğu üzerine durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde ise Cahit Koytak şiiri, şiir ve felsefe bağlamında incelenmiştir. İnceleme dört düzlem/bölüm hâlinde yapılmıştır. Birinci bölümde, Koytak şiirinde sanatın teorik olarak nasıl bir yer işgal ettiği tespit edilmiştir. İkinci bölümde, Koytak şiirinin, sanat üzerine yazılan metinlerde, nasıl bir manzara sunduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, Koytak şiirinde, şiir ve felsefe ilişkisinin nasıl olduğu; dördüncü bölümdeyse, Koytak şiirinin, bir felsefî sahne olarak nasıl kurulduğu serimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze theoretically ontological and epistemological relationship between poetry and philosophy; and to demonstrate the language of relation between poetry and philosophy in Cahit Koytak poetry. In this sense, in the first part of the study, the relationship between language and poetry in Western and Turkish literature has been examined. As of the Ancient Greece; ideas of Plato, Aristotle, Vico, Kant, Hegel, Nietzsche, Heidegger have been discussed. Ideas of first thinkers of Islamic world Al-Farabi, Avicenna; and in Turkey, ideas of Ismet Ozel, Ahmet Inam, Yücel Kayıran and İhsan Fazlıoğlu on poetry have been discussed. In this sense, in a theoretical framework, the relationship between poetry and philosophy on ontological and epistemological level has been focused. In the second part of the thesis, Cahit Koytak poetry has been analysed in the context of poetry and philosophy. The analysis has been conducted in four parts. In the first part, the theoretical place of art in Koytak poetry has been identified. In the second part, the view of Koytak's poetry presented in the works on art has been analyzed. In the third part, the relation between poetry and philosophy in Koytak poetry; in the fourth part, establishment of Koytak's poetry as a philosophical scene have attempted to be analyzed.