Ebussuûd Efendi tefsiri'nin tefsir usûlü açısından incelenmesi
Examination of Ebusuud Efendi's tafsir in terms of tafsir methodology
- Tez No: 429679
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebussuûd Efendi, Tefsir Usûlü, Kur‟an Ġlimleri, Kur‟an Tarihi ve Kur‟an, Ebussuud Effendi, the Methodology of Tafsir, the Qur‟anic Sciences, History of Qur‟an and the Qur‟an
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ebussuûd Efendi'nin yazmış olduğu“İrşadü'l-Aklı's-Selim ila Mezayi'l-Kitabi'l-Kerim”adlı tefsirini, Tefsir Usûlü yönünden incelemektir. Araştırma, giriş ve onu takip eden üç bölümden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde müfessirin hayatı, eserleri ve tefsiri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, Kur'an Tarihi bağlamında ele alınan konular, Ebussuûd Tefsirinde ele alınıp işlenmiştir.İkinci bölümde“Ebussuûd Tefsirinde Tefsir Usûlü Uygulamaları”konusu mevz-u bahs edilmiş, bu cümleden olarak“Kur'an'ın Lafzı ve Anlamıyla İlgili İlimler”başta olmak üzere,“Kur'an Tarihi İlimleri”müffessirin tefsirinden hareketle ele alınıp incelenmiş, O'nun bu konular hakkındaki görüş ve düşünceleri tesbit edilmeğe çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise, Ebussuûd Efendi Tefsiri'nin özelliklerine ve O'nun tenkit edildiği hususlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examining Ebussuud Effendi's tafsir (commentary of Qur'an), which was called as Irshadu aql-i salim ila mezay-i Kitab-I Karim (İrşadü'l-Aklı's-Selim ila Mezayi'l-Kitabi'l-Kerim), in terms of the tafsir methodology. The research consists with an introduction and three chapters. In the introduction, biography and works of Ebusuud Effendi and his tafsir were discussed. In the first chapter, the topics in context of history of Qur'an discussed within the context of Tafsir of Ebusuud. The second chapter of thesis dealt with topic of“applications of tafsir methodologies in the Tafsir of Ebusuud Effendi.”This chapter also dealt with“the sciences of history of Qur'an,”especially“sciences related to utterance and meaning of Qur'an,”based on tafsir of the muffasir (commentator/Ebussuud Effendi). We also tried to determine the views and thoughts of Ebussuud Effendi on these issues. In the third chapter, we touched on some features of Ebussuud Effendi's tafsir and discussed some criticisms on this work.