Geri Dön

ما خالف فيه أبو السعود الزمخشري في سورة البقرة دراسة تحليلية

Bakara Suresinde Ebu Suud'un Zemahşerî'yle olan görüş ayrılıkları bir analitik çalışma

  1. Tez No: 845424
  2. Yazar: ALİ AĞRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUTBETTİN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 162

Özet

Bu tezin yazılmasından amaç Ebüssuûd Efendi'nin ilmî kişiliğini, kendine has özelliklerini ortaya koymak ve Ebüssuûd Efendi'nin tefsirde izlediği usûl ile tercih yöntemlerini belirlemektir. Tezimiz; giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun önemi, bu konunun tercih edilme sebepleri, tezin hedefleri, tezin incelediği problemler ve konun işlenme metodu, geçmişte yapılmış çalışmalar ve çalışmanın zorlukları, konunun sınırları ve konu işlenirken izlenen metod ele alınmıştır. İlk bölümde Zemahşerî ve Ebüssuûd Efendi'nin ilmî kişilikleri ele alınmış ve tefsirleri incelenmiştir. Araştırmamız bu iki parlak ilmî şahsiyetin hayatlarına, yaşadıkları asrın şartlarına, bu iki şahsiyetin ilmî açıdan durumlarına, âlimlerin bu iki şahsiyet hakkındaki görüşlerine ve bu iki bilginin eserlerine yer verilmiştir. Bu bölümde iki şahsiyetin tefsirde izledikleri metod ile tefsirlerinde ön plana çıkan özellikler ortaya koymak istenmiştir. Kendilerinden sonra etkiledikleri tefsirlerin hangileri olduğuna da yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Bakara Suresi'nde Ebüssuûd Efendi'nin Zemahşerî'den ayrıldığı meseleler tahlil edilmiştir. Söz konusu meseleler teker teker zikredilmiştir. Ayrılıklar zikredilirken Bakara Suresi'ndeki ayet sırasına riayet edilmiştir. Her ayet tefsirinde önce Zemahşerî'nin görüşüne yer verilmiştir. Daha sonra Ebüssuûd Efendi'nin Zemahşerî'ye aykırı olan görüşü verilmiş, daha sonra da müfessirlerin bu ayetin tefsiri ile alakalı görüşleri delilleri ile birlikte verilmiştir. En sonunda da müfessirlerin görüşlerinin tetkik edilmesi suretiyle çalışma sahibinin görüşü verilmiştir.

Özet (Çeviri)

The aim of this thesis is to reveal the scholarly personality and unique characteristics of Abussuud Efendi and to determine the methodology and preference methods that he followed in exegesis. Our thesis consists of introduction, two chapters and conclusion. In the introduction part, the importance of the subject, why this subject was chosen, the objectives of the thesis, the problems examined in the thesis and the method of processing the subject, past studies and the difficulties of the study, the limits of the subject and the method followed while processing the subject are discussed. In the first part, the scholarly personalities of Zamakhshari and Abussuud Efendi are discussed and their tafsirs are analyzed. Our research includes the lives of these two brilliant scholarly figures, the conditions of the century they lived in, the scholarly status of these two figures, the opinions of scholars about these two figures and the works of these two scholars. In this section, it is aimed to reveal the method they followed in tafsir and the prominent features of their tafsir. The tafsirs they influenced after them are also included. In the second part, the points where Abussuud Efendi differs from Zamakhshari in Surat al-Baqara are analyzed. In our study, the points where Abussud Efendi differs from Zamakhshari are mentioned one by one. The order of the verses in Surat al-Baqarah is followed. In the exegesis of each verse, Zamakhshari's opinion is given first. Then, Abussuud Efendi's opinion contrary to Zamakhshari's is given, and then the opinions of the commentators on the exegesis of this verse are given together with their evidences. Finally, our own opinion is given by examining the opinions of the commentators.

Benzer Tezler

  1. خلق آدم عليه السلام في ضوء آيات القرآن الكريم( دراسة تحليلية )

    Kur'ân-ı Kerim ayetleri ışığında Hz. Adem'in yaratılışı (Tahlil çalışması) / The creation of Adam, Peace be Upon Him, in the light of the verses of the noble Qur'an, an analytical study

    KHALID HATEM KHALAF

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2020

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY

  2. مراعاة فقه الواقع في عهد الصحابة  (الخلفاء الراشدون أنموذجاً)

    Ashap döneminde realite fıkhına riayet-Raşid Halifeler dönemi örnekliği-

    AMEEN ABDULLAH AHMED AHMED

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    DinÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO

  3. اﻟﺸِّﻌﺮُ اﻟﻌ َﺮﺑ ِﻲﱡ وَ أَﺛَﺮُه ُ ﻓﻲ اﻟﺨُﻄَﺐِ اﻟﺪِّﯾ ْﻨ ِﯿﱠﺔ

    Eş-şi'ru'l-'Arabiyyu ve Eseruhu Fi'l-Hutabi'd-Diniyye

    NATIQ FAWZI IBRAHIM AL-AZZAWI

    Doktora

    Arapça

    Arapça

    2024

    DilbilimUşak Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KOCABIYIK

  4. عِلْـــمُ الْكَلام وَآثاَرُهُ فِي الْجَوَ انِبِ الْعَقْلِيةَِّ وَالنفَّْسِيةَِّ وَالرُّوحِيةَِّ

    Kelam Bilimi ve zihinsel, psikolojik ve ruhsal yönleri üzerindeki etkileri

    HARDEE SORAN EZZULDDIN

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2021

    DinTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BAYRAM