Hz. Peygamber'in davetinin önündeki engeller (Mekke Dönemi)
The obstacles to the invitation of the Prophet (The Meccan Period)
- Tez No: 429678
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, İslam Daveti, Mekke Dönemi, Engeller, The Prophet (Muhammad), Islamic Invitation, the Meccan Period, Obstacles
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Bu çalışma, Hz. Peygamber'in Mekke Dönemi davetinin önündeki engelleri ele almaktadır. Çalışma, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi ve kaynakları üzerinde durulmakta; kavramsal çerçeve de ise davet kavramı izah edilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde davetin önündeki siyasî ve ekonomik engeller, ikinci bölümünde sosyal ve kültürel engeller, üçüncü bölümünde psikolojik engeller, dördüncü bölümünde ise dinî ve ahlakî engeller incelenmektedir. Başta Kur'an olmak üzere, Siyer ve İslam tarihinin klasik kaynakları referans alınarak hazırlanan bu çalışmada, Hz. Peygamber'in davetine yönelik engelleri daha iyi anlayabilmek için güncel kaynaklara ve sosyal bilimlerin bazı verilerine de başvurulmaktadır. Çalışmanın sonunda ise bütün bu bilgiler ışığında elde edilen bulgular bölüm sıralamasına uygun olarak özetlenip değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the obstacles against the Meccan Period of the Prophet Muhammad. It consists of an introduction and four parts. In the introduction part, the subject, purpose, scope, method and sources of the study are dwelt upon; in the conceptual framework the term 'invitation' is explained. In the fırst part of the study, political and economic obstacles against the invitation; in the second part, social and cultural obstacles; in the third part psychogical obstacles; in the fourth part the religious and moral obstacles are examined. In this study which was prepared with reference to initially Qur'an, the life of Muhammad and the classical sources of Islamic History, in order to be able to understand the obstacles against the Prophet Muhammad beter, we also had recourseto the up-to-date resources and some data of social sciences. At the end of the study, the fındings obtained in the light og all this information are summarized and evaluated in accordance with section rankings.