Türkiye'de beşeri sermaye kazançları: Ekonomik faaliyet ve mesleğe göre eğitimin getirisi
Human capital earnings: Returns to education by economic activity and occupation in Turkey
  1. Tez No: 429688
  2. Yazar: ENES ERTAD USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SİNAN TEMURLENK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimin Getirisi, Mincer, Kantil Regresyon, Tasarım Bazlı Tahmin, Returns to Education, Mincer, Quantile Regression, Design-Based Estimation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışma ekonomisi alanında gerek ulusal gerekse uluslararası literatürde sıkça tartışılan bir olgu olarak eğitim ile ücret ilişkisi günümüzde de popülaritesini korumaktadır. Literatürde bu ilişkinin araştırılmasında altlık olarak Mincer ücret modeline başvurulduğu gözlemlenmektedir. Mincer ücret modeli basitçe çalışma hayatındaki bireylerin elde ettiği ücret gelirinin, çalışanın eğitim düzeyi ve deneyimine bağlı olduğunu ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı eğitimin ücretler üzerindeki etkisinin tahmin edilmesidir. Eğitimin getirisi 2010 yılı Kazanç Yapısı Araştırması veri seti kullanılarak anketsel regresyon ve kantil regresyon yöntemleriyle tahmin edilmiştir. Literatürden farklı olarak bu çalışmada klasik Mincer ücret modeli gerek model tahmin yöntemi gerekse veri kaynağı açısından geliştirilmiştir. Bu kapsamda; (1) modele baz teşkil eden verilere ilişkin örnekleme tasarımının özellikleri tahminlere yansıtılmıştır. Örnekleme tasarımı, temel olarak veri setindeki gözlemlerin kitle üzerindeki temsil ağırlıkları ile işyeri büyüklük grubu ve ekonomik faaliyet gibi tabakaların etkilerini içermektedir, (2) çalışanlara ve firmalara özgü özelliklerin modele eklenmesi ile klasik Mincer ücret modeli genişletilmiştir, (3) bu çalışmada ilk kez Mincer ücret modeli yüksek örnek hacmi sağlayan 2010 Kazanç Yapısı Araştırması sonuçları kullanılarak tahmin edilmiştir, (4) kullanılan mikro veri setinin sağladığı yüksek örnek hacmi imkanı ile genişletilmiş Mincer ücret modeli literatürde ilk kez ekonomik faaliyet ve meslek grupları ayrımında tahmin edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre örnekleme tasarımının tahminler üzerinde ihmal edilemez olduğu, genişletilmiş Mincer ücret modeline ilişkin tahminlerin klasik modele ilişkin tahminlere göre eğitimin getirisini önemli ölçüde düşürdüğü, yüksek teknoloji ve bilgi yoğunluğu gerektiren ekonomik faaliyetlerde ve nitelik gerektiren meslek gruplarında eğitimin getirisinin yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a phenomenon frequently addressed in national and international literature on labour economics, the relationship between education and wages still maintains its popularity. It is observed that Mincer wage model is widely used in the literature for examining this relationship. Mincer wage model simply states that the wage income of an individual is dependent on the education level and experience of the individual. The purpose of this study is to estimate the effect of education on earnings. Returns to education is estimated by using 2010 Structure of Earnings Survey with quantile and survey regression methods. This study is distinct in the sense that the conventional Mincer wage model is modified both in estimation method and data source. Within this context; (1) the characteristics of the sampling design regarding the source data are projected onto the estimations. Sampling design basically contains the sampling factors of the observations in the population and the effects of stratum such as business size groups and economic activities, (2) the conventional Mincer model is augmented by adding employee and firm specific characteristics into the model, (3) Mincer wage model is estimated for the first time using the results of 2010 Structure of Earnings Survey which provides a high sample volume, (4) with the help of the high sample volume, the augmented Mincer wage model is estimated with the distinction of economic activity and occupational groups for the first time in the literature. The results showed that the effect of sampling design on the estimations is non-ignorable, the returns to education estimated by the augmented Mincer wage model are significantly lower than the returns estimated by the conventional model and the returns to education are higher for economic activities that require high technology and knowledge intensity and occupational groups that require high qualifications.