Muhasebe hileleri ile mücadelede kontrol öz değerlendirmenin rolü ve bir uygulama
The role of the control self assessment in the fighting accounting frauds and an application
- Tez No: 429697
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hile, Muhasebe Hilesi, İç Kontrol, İç Kontrol Sistemi, Kontrol Öz Değerlendirme, Fraud, Acconunting Fraud, Internal Control, Internal Control System, Control Self Assessment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Globalleşen ekonomik yaşamın gereklerine uygun olarak işletme kaynaklarının etkin kullanılması suretiyle işletme amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunarak, işletmeye değer kazandırma ihtiyacı güncel iç kontrol uygulamalarının önünü açmıştır. Hem finansal tabloların doğruluk ve şeffaflığını, hem de yönetim kararlarının etkin uygulanmasını sağlayan iç denetim faaliyetlerinin çeşitli mekanizmalarla etkinleştirilmesi, iç kontrol değerlendirmesinin rolünü daha da arttırmaktadır. Etkin bir iç kontrol mekanizmasının oluşturulması ve değerlendirilmesi için de“Kontrol Öz Değerlendirme”metodolojisi kullanılmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasının amacı, işletmelere kritik noktalarda önemli faydalar sağlayan KÖD tekniğinin Türkiye'nin önde gelen işletmelerinde uygulanma durumunu tespit ederek, bu tekniğin muhasebe hileleri ile mücadeledeki rolünü araştırmaktır. Bu kapsamda İSO 500 listesinde yer alan işletmelere ve ayrıca bireysel çalışan denetçilere ulaşılması suretiyle iki ayrı ana kütleye anket uygulanmıştır. Sonuç olarak işletmelerin yarısından oldukça fazla çoğunluğun bu tekniği uyguladığı; denetçilerin ise denetledikleri işletmelerin kültürlerinden kaynaklı bazı sebeplerden dolayı çoğunluk olarak uygulayamadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In accordance to requirements of globalized economic life by the effective use of business resources, need of add value to the business with the contribute to realize business's purposes lead up the actual internal control practices. Activated by several mechanisms of activities of internal control that provide both of accuracy and transparency of financial statements and effective implementation of management decisions, increases the role of internal control evolution more. For create and evaluate an effectice internal control mechanism, methodology of“Control Self-Assessment”is used. Purpose of this thesis is, to identify the implementation status of this technique which provide important benefits to business at critical points, in Turkey's leading firms and research the role of this technique in the fight of accounting frauds. In this context, the questionnaire was administired to two different main mass. First of these is; the businesses which located in ISO 500 and the second one is; auditors which works individual. Consequently more than half of businesses implement this technique and most of auditors can not implement this technique cause of some reasons origin of customer businessess' culture.