KOBİ'lerde uluslararasılaşma süreci ve süreci etkileyen faktörlerin belirlenmesi; TRA1 bölgesinde bir araştırma
Internationalization process of SMEs and identification of factors affecting the process; A research in TRA1 region
- Tez No: 429698
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRDÖĞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, uluslararsılaşma, uluslararsılaşmayı engelleyen faktörler, SMEs, internationalization, factors that prevent internationalization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin uluslararasılaşma süreçlerini incelemek, süreci etkileyen faktörleri tespit etmek ve KOBİ'lerin uluslararasılaşması için bölgede yapılabilecek çalışmalar için önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde pazar hakkında bilgi, pazara giriş kararı, işletme özellikleri ve uluslararası pazara katılım arasındaki ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, uluslararasılaşmanın kavramsal değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, küçük ve orta büyüklükteki işletme kavramı ve kapsamı üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde, KOBİ'lerin uluslararasılaşma süreci ve bu süreci engelleyen faktörlerin tespit edilmesine yönelik yapılan alan araştırmasının metodolojik aşamaları ele alınmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde; Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde faaliyette bulunan 389 KOBİ'den anket yöntemi ile veriler toplanmış ve veriler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda KOBİ'lerin uluslararasılaşmasını engelleyen faktörler tespit edilmiştir. Ayrıca KOBİ'lerin pazar hakkında bilgi edinmeleri, pazara giriş kararları, işletme özellikleri ve uluslararası pazara katılımları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is prepared in order to investigate internationalization process of SMEs, identify the factors that affect the process and make recommendations for studies to be done in the region for the internationalization of SMEs. Also in this study it has been studied to determine the relation between market knowledge, market entry decision, business characteristics and accession the international market. The study consists of three main sections. In the first section, the conceptual assessment is done for internationalization. In the second part of the study, it is focused on the scope and concept of small and medium-sized enterprises. In the third and final chapter, the methodological steps of the research that is prepared in order to identify the factors affecting the internationalization process of SMEs has been discussed. In the research part of the study, data is gathered through survey analysis from 398 SMEs in Erzurum, Erzincan and Bayburt and these data has been analyzed. As a result of this assessment the factors that impede internationalization of SMEs have been identified. The results of analysis have indicated that there is a significant relation between market knowledge, market entry decision, business characteristics and accession the international market.