Finansal piyasalardaki gelişmelerin ekonomik büyüme üzerine etkileri: 1998-2014 Türkiye örneği
The effects of developments in financial markets on economic growth: 1998-2014 Turkey sample
- Tez No: 429703
- Danışmanlar: PROF. DR. BENER GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Finansal gelişme, Granger, Tado-Yamamoto ve Asimetrik nedensellik analizleri, Economic growth, Financial development, Granger and Tado-Yamamoto and Asymmetrical causality tests
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Finansal piyasaların gelişmişlik düzeyi ve ekonomik büyüme ilişkisi, 1960'lı yıllardan beri araştırmacılar tarafından hem teorik hem de ampirik olarak araştırılan konuların başında gelmektedir. Yapılan araştırmalarda, finansal gelişmenin ekonomik büyüme sürecine önemli bir katkısı olduğu kabul edilmekle birlikte, nedensellik ilişkisinin yönü konusunda ortak bir görüşe ulaşılamamıştır. Ortak bir görüş ortaya konulamadığı için, birçok araştırmacı finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasında Patrick tarafından geliştirilen arz öncüllü ve talep takipli hipotezden ziyade çift yönlü bir nedenselliğin olabileceğini savunmaktadır. İlişkinin yönünün belirlenmesi, ekonomik büyüme açısından kritik öneme sahip olan finansal kurumların, topladığı ülke sermayesini verimli yatırımlara dönüştürüp dönüştüremediğinin belirlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada 1998-2014 yılları arasında 68 gözlemden oluşan 3 aylık veriler kullanarak finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Bu güne kadar yapılan çalışmalarda finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi Granger ve Tado-Yamamoto nedensellik analizleri ile test edilmiştir. Çalışmada bu analizlere ilaveten Asimetrik nedensellik analizi kullanılmıştır. Granger ve Tado-Yamamoto nedensellik analizleri sonucu hem talep takipli hipotezi hem de arz öncüllü hipotezi destekleyen sonuçlara ulaşılmıştır. Ancak asimetrik nedensellik analizinin sonuçları daha çok ekonomik büyümeden finansal gelişmeye doğru bir nedensellik ilişkisinin olduğu yönünde kanıtlar sunmaktadır. Yani talep takipli hipotezi destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak yapılan nedensellik analizlerinin tümünde, nedensellik ilişkisinin yönünün finansal gelişme için kullanılan değişkenlerin seçimine duyarlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The correlation between the development level of financial markets and economic growth has been one of the primary subjects of studies by researchers both theoretically and empirically. since the early 1960s. Although most researchers accept that financial development makes a remarkable contribution to the process of economic growth, they have yet to reach an agreement on the direction of the causality relationship. Since there is no shared opinion about this issue, many researchers claim that there is bidirectional causality between financial development and economic growth, rather than the hypotheses with premise of supply and demand developed by Patrick. Determining the direction of the relationship is important to be able to identify whether or not the financial institutions, which are critical for economic growth, can transform domestic capital into productive investments. This study analyzes the causality relationship between financial development and economic growth using quarterly data from 68 observations between the years 1998 and 2014. To date, researchers have tested the causality relationship between financial development and economic growth using the Granger and Tado-Yamamoto causality test. This study used the asymmetrical causality test in addition to the Granger and Tado-Yamamoto causality test, which generated results that support both the hypothesis with a supply premise and the hypothesis with demand monitoring. However, the results of the asymmetrical causality test provided evidence that the direction of the causality relationship was from economic growth to financial development. This means that the results supported the hypothesis based on the monitoring of demand. Eventually, all the causality tests showed that the direction of the causality relationship was sensitive to the selection of the variables used for financial development.