Factors affecting the internationalization processes of the firms; A field study on entrepreneurial firms operating in technology development zones
İşletmelerin uluslararasılaşma süreçlerini etkileyen faktörler; Teknoloji geliştirme bölgeleri'nde faaliyet gösteren girişimci işletmeler üzerine bir çalışma
- Tez No: 700085
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Uluslararasılaşan Girişimler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, İzmir Girişimcilik Ekosistemi, Internationalization, International Entrepreneurship, Technology Development Zones, İzmir Entrepreneurship Ecosystem
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Ulusal sınırları aşan işletme faaliyetlerini konu alan uluslararası işletmecilik yazını incelendiğinde, yakın zamana kadar finansal ve işgücü kaynağı sıkıntısı olmayan ve uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren büyük, çokuluslu işletmelerin uluslararasılaşma süreçleri ele alınmış ve bu süreçleri etkileyen faktörler üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak teknolojik, eknomik, siyasal ve sosyo-kültürel alanlarda meydana gelen gelişmelerin de etkisiyle, sahip oldukları sınırlı kaynaklarına rağmen birçok girişimci işletme de ticari faaliyetlerini kurulduğu ülkede sınırlamayarak, uluslararası düzeyde gerçekleştirmektedir.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yer alan girişimci işletmeler 2020 itibariyle yaklaşık 5,1 milyar dolara ulaşan ihracat hacmiyle ülkemizdeki ekonomik büyüme ve gelişmeye ivme kazandırmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, artık uluslararası birer oyuncu olarak nitelendirebileceğimiz Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yer alan girişimci işletmelerin uluslararası faaliyetlere başlamasını etkileyen faktörleri İzmir örneklemi üzerinde firmalar ile yapılan görüşme analizleri ile belirlemektir.Bu amaçla yapılan analizler üç başlık altında incelenmiştir. İzmir'deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yer alan işletmelerin sırasıyla izmir girişimcilik ekosisteminde ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde konumlanmış olmasının etkileri incelenmiştir. İzmir girişimcilik ekosisteminin bir parçası olmanın ve teknoloji geliştirme bölgelerinde konumlanmanın girişimci firmalara sağladığı avantajların yanısıra Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yer alan şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabetçi avantajına katkı sağlayacak gelişime açık alanlar üzerine tavsiyelerde bulunulmuştur. Analizin son kısmında ise örneklemimizde yer alan girişimci işletmelerin sahip olduğu yönetimsel, çevresel ve firma ile ilişkli faktörlerin firmaların uluslararasılaşma durumuna etkisi incelenmiştir. Firma yöneticilerinin sahip olduğu özelliklerin ihracat yapma konsundaki kararlılığı ve uluslararası deneyiminin firmanın uluslararasılaşmasında diğer çevresel ve firma ile ilişkli faktörlere kıyasla daha etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.Araştırmanın, az sayıda çalışmanın yapıldığı İzmir girişimcilik ekosistemi yazınına olan katkısının yanı sıra, literatürde yer alan Türkiye'deki bir çok örneğin aksine yönetimsel, çevresel ve firma ile ilişkli faktörlerin bütünü ele alınarak yapılan değerlendirme ile uluslararası girişimcilik yazınına katkısının olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Reviewing the international business literature on companies that continue their operations across national borders, until recently the internationalization processes of large multinational companies that operate in international markets and have no shortage of financial and human resources have been discussed and various studies have been conducted. Despite the limited resources, with the effect of developments in the technological, economic, political and socio-cultural spheres, many entrepreneurial firms do not limit their commercial activities to the country in which they are based, but carry them out on an international scale. Entrepreneurial firms located in Technology Development Zones are accelerating economic growth and development in our country with an export volume of approximately $ 5.1 billion as of 2020. The main objective of this study is to determine the factors that affect the entrepreneurial firms in the Technology Development Zones that we can now call ''new international players'' to start international activities. The analyzes carried out for this purpose was examined from three points of view. The effects of locating the companies in the entrepreneurship ecosystem in İzmir and being located in Technology Development Zones studied. In addition to the benefits of being part of the entrepreneurship ecosystem in Izmir and operating in Technology Development Zones, there is some developmental areas were identified in Technology Development Zones. This developmental areas that will contribute to the competitive advantage of companies located in Technology Development Zones in international markets were identified and recommendations were made. The final part of the analysis examined the managerial, firm, and environmental factors on the internationalization status of the firms in our sample. It was found that firms' managerial factors export commitment and international experience are more effective on firm internationalization than environmental and firm factors. In addition to it's contribution to the literature on entrepreneurship ecosystem in Izmir where few studies have been conducted, it is belived that the research will contribute to the international entrepreneurship literature with the evaluation made by considering the whole of managerial, environmental and firm-related factors, contrary to many examples in the literature in Turkey.