Denizcilik sektöründe mobbing örneği olarak bir araştırma
A research example on mobbing in the maritime sector
  1. Tez No: 429711
  2. Yazar: REFİK ÖMER KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Psikoloji, Marine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Denizcilik Sektörü, Mobbing, Psychological Harassment, Maritime sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, Denizcilik Sektörüne hizmet eden tersane ve gemi çalışanlarının iş ortamlarında mobbing(psikolojik taciz) algılarının, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, yaş, çalışma süresi, iş yerindeki konumu gibi demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın örneklemi; Mayıs-Haziran 2015 tarihleri arasında İstanbul ili, Tuzla ilçesinde konuşlu tersane ve gemilerde çalışmakta olan 251 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı Leymann‟ın LIPT (The Leymann Ivertory Of Psychological Terrorization) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bilgiler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü (Oneway) Anova testi ve farklılığa sebep olan grubun tespitinde Tukey Post Hoc testi kullanılmıştır. Ankete katılan katılımcıların verdiği cevaplara göre işyerinde mobbinge maruz kalmanın cinsiyet, hizmet yılı, kurumdaki mevki, medeni durum, çalışılan sektör ile anlamlı bir farkın olmadığı fakat eğitim düzeyine ve yaşa göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Eğitim düzeyi lisans olan katılımcıların“Kendini Gösterme ve İletişim Olanaklarının Kısıtlanması”ve“Yaşam Kalitesi ve Mesleki Duruma Saldırı”davranışlarına, diğer eğitim düzeylerinde ki katılımcılara göre daha fazla maruz kaldığı ayrıca yaşı 18-25 arasında olan katılımcıların,“Kendini Gösterme ve İletişim Olanaklarının Kısıtlanması”,“Sosyal İtibara Saldırı”ve“Sağlığa Doğrudan Saldırı”davranışlarına, diğer yaş grubundaki katılımcılara göre daha fazla maruz kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to understand the perceptions of mobbing (psychological harassment) with regard to the personnel of the shipyards and ships in the maritime sector and to examine whether demographic variables such as gender, marital status, education level, age, term of employment or the location of the workplace show any significant differences. The research sample; İstanbul province between May-June 2015 in the Tuzla area constitutes 251 working personnel in shipyards and ships. The data collection tool used in the research was the LIPT Leymann (Leymann Ivertory Of Psychological Terrorization) scale. The obtained information in this study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0. The comparison of quantitative data shows that for the distinction between two groups the t-test was used, in case of more than two groups of parameters the Oneway Anova test was utilized and for the determination of the group that is causing the differences the Tukey 's post hoc test was used. According to the given answers by the participants, demographic variables like gender, years of service, position in the organization, marital status and the working sector have not a great influence with regard to esposure to mobbing but educational background and age show discrepancy. The educational background of the participants who are undergraduate are more exposure to“Self Demonstration and Restriction of Communication Facilities”and“Quality of Life”and“Attack Occupational Status”behavior than participants with other educational levels. Beside that it has been identified that undergraduate participants between 18-25 ages are more exposure to“Restriction of Self Demonstration and Communication Facilities ”,“ Social Reputation Attack ”and“Health Direct Attack ”behaviour than participants in other age groups.