Roger Garaudy'e göre İslam düşüncesinin temel meseleleri
Major themes of İslam according to Roger Garaudy
- Tez No: 429737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Growth Model, Literal Reading, Integrism, Eurocentrism, Madina Society, Marx, Action
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın konusu Roger Garaudy'nin İslâm'ın temel meseleleri üzerine olan düşünceleridir. Bu çalışmanın amacı, Garaudy'nin İslam ve Batı düşüncesine olan yaklaşımlarını belirlemektir. Bu çalışma ile Garaudy'nin Allah, tevhid, cihad ve tasavvuf kavramlarına yaklaşımı tespit edilmiştir. Garaudy'nin, Ortadoğu'nun gelenekleriyle çevrelenmiş, fakat bu çerçeveye sığmayacak kadar İslam'ın geniş olduğu kanaatinde olduğu belirlenmiştir. İslam'ın dinamik bir şekilde tüm dünya insanlarına hitap etmesi; siyasi, sosyal ve felsefi krizlere yol göstermesi için onu okuma tarzının ve ona yaklaşımın değişmesi gerektiğine Garaudy'nin vurgu yaptığı gösterilmiştir. Anahtar Kavramlar: Büyüme Modeli, Literâl Okuma, Entegrizm, Eurosantrizm, Medine Toplumu, Marx, Eylem
Özet (Çeviri)
The thesis deals with the thoughts of Garaudy about major themes of Islam. It aims to find out his approaches to Islam and the western thoughts. The study has found out his approach to the concept of Allah, Tawhid (oneness of God), Jihad (endeavor), Sufism. It has indicated that Garaudy thinks that Islamic is more wider than the frames of the tradition of the middle east. It has been underlined that he emphasizes that reading and approaching Islam should change if it were to address dynamically to all people in the World and to solve political, social and philosophical crises.