Ebü'l-Hasen Nûrüddîn Alî b. Abdillâh el-Hasenî es-Semhûdî eş-Şâfiî (911/1506) ve Medine tarihiyle ilgili 'Vefâü'l-vefâ bi-ahbâri dâri'l-Mustafâ' adlı eseri
Abu al-Hasan Nuruddin Ali b. Abdillah al-Hasan al-Samhudial-Shafi (911/1506) and his wok 'Wafa al-wafa bi-akhbari dar al-Mustafa' about the history of Medina
- Tez No: 429761
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Medine, İslâm, Şehir ve Bölge Tarihçiliği, Hz.Muhammed, es-Semhûdî, Vefâü'l-vefâ bi-ahbâri dâri'l-Mustafâ, Medina, Islam, urbanandregional histography, Muhammad, alSamhudi, wafa al-wafa bi-akhbari dar al-Mustafa
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma, şehir ve bölge tarihçiliğinde önemli bir âlim olan Ebü'l-Hasen Nûrüddîn Alî b. Abdullâh el-Hasenî es-Semhûdî eş-Şâfiî (v. 911/1506) ve onun Medine tarihine dair telif etmiş olduğu Vefâü'l-vefâ bi-ahbâri dâri'l-Mustafâ adlı eserini incelemektedir. Araştırma,es-Semhûdî ve onun yukarıda adı geçen eserinin tanıtılmasını ve İslâm şehir ve bölge tarihçiliğindeki yerinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Araştırma sonucunda, yukarıda yer alan eserde200'den fazla kaynak kullanıldığı; içerik, yöntem ve kaynaklar bakımından Medine tarihine dair eserler arasında özgün bir yerinin olduğu; siyer ilmi için önemli bir kaynak olduğu tespit edilmiştir. Bu eserle ilgili bazı yanlış bilgiler de düzeltilmiştir. Ayrıca, Hz. Muhammed'in hayatı ve gazvelerine dair başka eserlerde yer almayan hadisler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines Abu al-Hasan Nuruddin Ali b. Abdillah al-Hasan al-Samhudi al-Shafi(d. 911/1506)who is an important figure in urban and regional histography, and his work wafa al-wafa bi-akhbari dar al-Mustafawhich is about the history of Medina. It aims to introduce his aforesaid work and to discover the position of this work in Islamic urban and regional histography. The study has found out that more than 200 references were used in the aforementioned work and that it is a unique study on Medina's history among other works due to its content, methodology and references and that it is a significant reference in Siyar (the history of the life of the Prophet) science. Furthermore, certain inaccurate information has been rectified. In addition, certain hadiths regarding the history of the life of Muhammad and his battles which are not found in other works are discovered.