İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının örgütsel bağlılığa ve iş gücü devir hızına etkisi: İşletmede İSG uygulaması ve risk analizi
Effect of occupational health and safety applications on organizational commitment and turnover rate: A case study of ohs applications in business and risk analysis on a company
- Tez No: 429760
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Gücü Devri, Örgütsel Bağlılık, Risk, Occupational health and safety, Labour turnover, Organizational commitment, Risk
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İşletmeler, iş sağlığı ve güvenliğine önem vererek, insan kaynağını işletmede tutabilmek, iş gücü devir oranını düşürmek ve işgörenlerin örgütsel bağlılıklarını arttırmak için çabalamaktadırlar. Çalışmanın amacı; iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının örgütsel bağlılığa ve iş gücü devir hızına etkisi ortaya koymaktır. Amaca ilişkin olarak, iş sağlığı ve güvenliğinin işletmedeki uygulamaların risk dereceleri 5*5 matris yöntemi ile saptanmıştır. İşletmenin risk düzeyleri ve tehlikeleri belirlenmiş, riskler analiz edilmiştir. Riskler için alınması gereken önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effect of Occupational Health and Safety Applications on Organizational Commitment and Turnover Rate: A Case Study of OHS Applications in Business and Risk Analysis on A Company Businesses have been focusing on occupational health and safety in order to keep human resources within the company and to increase organizational commitment of their employees. The aim of this study is to find out effects of occupational health and safety applications on organizational commitment and labour turnover rate. To this end, risk degrees of the occupational health and safety applications in business were calculated using 5*5 matrix analysis. Risk levels and hazards of the business were determined and the risks were analyzed. The precautions to be taken against the risks were also explained.