Ceza yargılamasında mahkumiyet hükmü
Sentences in criminal proceeding
- Tez No: 429808
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN YOKUŞ SEVÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mahkumiyet Hükmü, Hakimin Takdir Yetkisi, Mahkumiyetin Gerekçelendirilmesi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, ceza mahkemeleri tarafından verilen mahkumiyet hükmü incelenmiştir. Mahkeme, yüklenen suçu işlediğinin sabit olması halinde, sanık hakkında mahkumiyet kararı verir. Mahkumiyet hükmünün tesisi belli aşamaları olan bir yargısal faaliyettir. Mahkumiyet hükmünün tesisinde hangi aşamalardan geçileceği, hangi esaslara uyulacağı kanunlarla belirlenmiştir. Hakimler, kanunlarla öngörülen kuralları somut olaya ve sanığa uydurarak mahkumiyet hükmünü tesis edecektir. Hüküm aşamasına gelinene kadar her yönden hatasız bir yargılama yapılmış olsa bile hükmün tesisi aşamasındaki bir hata veya eksiklik yargılamanın sıhhatini bozabilecektir. Bu nedenle hakimler, suçun sübuta erip ermediğinin takdirinde gösterdikleri dikkat ve özenin belki de daha fazlasını mahkumiyet hükmünün tesisi aşamasında göstermelidirler. Aksi takdirde suçun sübutuyla ilgili gösterilen gayretler sonuca ulaşamayacaktır. Hakim, mahkumiyet hükmünü tesis ederken kanunla belirlenen sınırlar dahilinde takdir yetkisini kullanır. Takdir yetkisini kullanırken yaptığı değerlendirmeleri ve seçimleri de gerekçelendirir. Gerekçeli karar hakkı hukukumuzda Anayasal düzeyde korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined the sentences given by the penal courts. Courts decide the decisions for the accused whether they commit the crime without any doubt. Deciding the decision is a judicial process which has certain stages shall be observed, which rules shall be obeyed is determined by law. Judges gives decisions by accomodating the rules to the concerate incident and the accused. Although it has been done a flawless trial until to the stage of decision, a mistake or flaw at the stage of the decision could harm the validity of the trial. For this reason, judges should be more meticulous and give more attention to the stage of decision than the attention that they give to the stage of decision whether the crime has been commited or not. Otherwise, the efforts which is spend to decide whether the crime commited or not will be in vain. Judge, while giving the decision, use their discreation within the boundries determined by law. Judge gives reasons for their evaluations and choices while using their discreation. Right to have decision with a justification has been protected at the constitution level in our law system. Key Words Sentences, Judge's Discreation, Justification of the Decision.