İslam ticaret hukukunda cehalet ve güncel akitlere etkisi
İgnorance in the İslamic trade law and its impact to current contracts
  1. Tez No: 429811
  2. Yazar: BEDRİ ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN YİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Akid, cehâlet, garar, güncel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
“İslâm Ticâret Hukukuna Göre Cehâlet ve Güncel Akidlere Etkisi”isimli tezimiz, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte tezin konusu ve kapsamı, önemi, amacı, yöntemi ve araştırmada takip edilecek metod ve tez konusuyla ilgili yapılan çalışmaların üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde cehâletin tanımı ve cehâlet kavramıyla ilişkili olan garar, gabin, galat, kumar ve ibhâm kavramları ele alınarak cehâletle olan ilişkileri açıklanmıştır. Sünnet'te bilinmezlikle ilgili vârid olan hadisler ve buna dayalı fıkhî yorumlar ele alınmış, cehâletin kısımları olan az, orta ve aşırı cehâlet açıklanarak akde etkileri beyan edilmiştir. Mevzu' itibarıyla cehâletin kısımları da ele alınmış cehâletin zarar verdiği ve vermediği akidler de zikredilmiştir. İkinci bölümde ise güncel ticarî akidler, cehâlet vasfı açısından değerlendirilerek cehâletin güncel akidlere uygulanması ele alınmış, günümüzde herkesin karşılaştığı bazı örnek akidler seçilmiş ve bu örnekler cehâlet vasfı açısından yorumlanarak fıkhî hükümleri beyan edilmiştir
Özet (Çeviri)
The thesis named“Ignorance According to Islamic Trade Law and Impact to Current Contracts”contains an introduction and two sections. Introduction part includes subject and scope of the thesis, its importance, aim, method and the methodology to follow, and other works carried out related with this topic. In the first section, the explanation of ignorance is given and concepts like“garar, gabin, galat, kumar and ibhâm”and their relations with ignorance are explained. Hadiths related with unknown in sunnah and legal comments based on these comments are addressed, and parts of ignorance namely little, middle and excessive ignorance are explained and their impacts to the contracts are mentioned. Sections of ignorance as per topic are also handled and contracts harmed or not harmed by ignorance are stated. In the second section, current commercial contracts are assessed according to ignorance feature; application of ignorance to current contracts are addressed; some popular contracts selected and dealt according to ignorance feature and legal conditions stated. Keywords : Contract, ignorance, garar, current