Gençlik ve siyasal katılım: Dicle Üniversitesi örneği
Youth and political participation: Sample of Dicle University
- Tez No: 429813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Siyasal Katılım, Gelir, Oy Kullanma, Youth, Political Participation, Income, Voting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gençlik ve Siyasal Katılım: Dicle Üniversitesi Örneği“ adlı bu çalışma, üniversite gençliğinin siyasal eğilimlerini, siyasal katılım düzeylerini, siyasal katılım biçimlerini ve siyasal katılımlarını etkileyen faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ortaya konulan veriler, anket uygulaması çerçevesinde alan araştırması ile elde edilmiştir. Anketler, üniversite okuyan 380 öğrenciye tesadüfî örnekleme tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri olan ”herhangi bir sınıfta olma“, ”ailenin gelir düzeyi“ ile ”anne-babanın eğitim ve meslek“ durumlarının ”siyasal katılım" olarak belirlenen bağımlı değişken üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini oluşturan birinci bölümde, 'gençlik, üniversite gençliği ve siyasal katılım' kavramları üzerinde durulmuş, 'gençlik hareketleri' konusunda kısa bir açıklamaya verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmanın önemi üzerinde durulmuş ve alan araştırması ile ilgili gerekli bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, alan araştırması ile elde edilen bulgular sergilenmiş, sonuç ve değerlendirmeyi içeren son bölümle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study, entitled as“Youth and Political Participation: The Case of Dicle University”aims to inquire into political tendencies of university youths, their political participation, participation level and types of participation thoughts about political institutions, their levels of political participation. The exposed data in this study is obtained from the field-work with surveys. The surveys are applied to 380 students, at the ten faculties which are selected with random sample method from Dicle University. The impact of independent variables - the level of family's income and mother/father's education and profession- on dependent variables -the political participation value- is examined. The study consists of four chapters. The first chapter gives the theoretical framework and explains such concepts as youth and university youth, political participation in addition to preliminary knowledge on 'youth movement'. In the second chapter importance of the study explained. The third chapter discussed data that obtained from the field-work. The final chapter included conclusion and evaluation.