Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu( TCK m.188 )
  1. Tez No: 429814
  2. Yazar: FERİT YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN YOKUŞ SEVÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, uyuşturucu veya uyarıcı madde, suç, ticaret, mücadele, kötüye kullanma, Turkish Criminal Law, drugs or stimulants, crime, trafficking, fight, abuse
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelere karşı, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bir mücadele yürütülmeye çalışılmaktadır. İç hukukumuz bakımından bu mücadelede birçok yasal ve idari nitelikte düzenleme bulunmakla birlikte, önemli üç temel düzenlemenin; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun ve 3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanun olduğu söylenebilir. Bu düzenlemelerin şekillenmesinde ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bu konuda çizdiği çerçevenin de dikkate alındığı özellikle vurgulanmalıdır. Çalışma konumuz olan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesinde düzenlenmiştir. Bu Kanun hükmü ile uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal ve ihraç etmek; ayrıca satmak, satın almak, satışa arz etmek, nakletmek, depolamak, bulundurmak veya başkalarına vermek yaptırım altına alınmıştır. Uyuşturma veya uyarma etkisi bulunmamakla beraber uyuşturucu ve uyarıcı madde imalinde kullanılan maddelerin imal ve ticareti de bu çerçevede yaptırım altına alınmıştır. Bu çalışmamızı hazırlarken, birçok kitap, dergi, tez, makale, rapor, Yargıtay kararı ve web sayfasından istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a fight going on in our country against drugs and stimulants like all the other countries in the world. The legal ground of this fight in our country is largely based on Turkish Criminal Code Act Nr. 5237, Concerning Drug Control Act Nr. 2313, and Concerning Drugs Act Nr. 3298; which are centered around the international treaties. Turkish Criminal Code Article 188 regulates crimes manufacturing and trafficking of drugs or stimulants, which make up the case for this study. This provision places sanctions on unauthorized manufacturing, importing, and exporting of drugs or stimulants; as well as exposing drugs or stimulants for sale, selling, acquiring, transporting, storing, and possessing them. Mentioned provision also places sanctions on manufacturing and trafficking of the substances that have no drug or stimulant effects but are used in manufacturing of drugs and stimulants. This study is prepared benefiting from many books, journals, theses, dissertations, reports, Supreme Court decisions, and web pages.