Ev hizmetlerinde çalışan kadınların çalışma koşullarından doğan sorunları ve çözüm önerileri
Female workers in domestic work problems and suggestions related to their working conditions
  1. Tez No: 429891
  2. Yazar: EKİN CANSU YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ev Hizmetleri, KadÅn Ev #çÁisi, «alÅçma KoçullarÅ, Domestic Works, Female Domestic Workers, Working Conditions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ev hizmetleri alanında çeşitli ekonomik ve sosyal gelişmelerin sonucunda son yıllarda hızlı bir artış görülmektedir. Günümüzde ev hizmetleri sektörü, önemli bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşen dünyada ev hizmetlerinin çok farklı türleri ortaya çıkmış, alanın ekonomik ve hukuki durumu karmaşık hale gelmiştir. Çoğunlukla kadınlardan oluşan ev işçileri, çalışma koşullarından ve yasal düzenlemelerden kaynaklanan birçok sorun ile karşılaşmaktadır. Ev işçilerinin büyük bir kısmı sosyal güvencesiz ve kayıt dışı olarak çalışmaktadır. Göçmen ev işçilerinin varlığı ise sosyal güvenlik ve kayıt dışılık sorununu daha da arttırmaktadır. Çalışmanın amacı, ev hizmetlerinde sosyal güvenceden yoksun ve kayıt dışı olarak çalışan kadınların iş gücü piyasasındaki durumlarını ulusal ve uluslararası alanda ele alarak uygulamalarda ve çalışma koşullarında karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi vermektir. Bu çalışmada, sayıları her geçen gün artan ve benzeri sorunları yaşayan çalışan kesimin yaptıkları işin niteliğine uygun olarak özel düzenlemelerle korunmalarının gerekliliği ortaya konmaktadır. İnsan onuruna yaraşır iş temel alınarak başta kadınlar, çocuklar ve göçmenler olmak üzere sosyal güvencesiz çalışan kişilerin ekonomik ve sosyal durumları değerlendirilecek, ev işçilerinin çalışma koşullarına ve uygulamadaki sorunlarına ilişkin genel bir tablo oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
There is a huge increase of labor in domestic works area because of various economic and social developments in the last years. Today, domestic works sector has emerged as an important labor market. Various domestic work types have emerged and this has led to a more complicated economic and legal situation. Domestic workers consists mostly female workers and they have many problems related to working conditions and legislative regulations. Most of domestic workers work without social security and unregistered adding to the informal sector. On the other hand, existence of immigrant domestic workers has worsened the social security and informality problems. The study aims to discuss the situation of domestic workers who work without social security in the informal sector and attempt to note the challenges that these workers face at national and international level labor markets. This study strongly stresses the necessity of special regulations to protect domestic workers in the labor market. Based on the principle of a work suitable to human dignity this study will create a general framework about the unsecure work conditions of domestic workers and their existing problems in practice as well as general situation of the social security and practice problems for mostly women, children and immigrants.