Kazdağı Tahtacı Türkmenleri'nde evlilik ve musahiplik kurumu
The institution of musahiplik and marriage in Mount Ida Tahtaci Turkomans
  1. Tez No: 429912
  2. Yazar: GÜRKAN ÇİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ALPEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tahtacı, Türkmen, Kızılbaşlık, Alevilik, Bektaşilik, Çanakkale, Kazdağları, Evlilik, Musahiplik, Kurumlar, Tahtacı, Turkoman, İda Mountains, Kizilbas, Alewi, Çanakkale, Marriage, Musahiplik, Institutions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma kapsamında Çanakkale ve yöresindeki Kazdağı Tahtacı Türkmenleri'nin evlilik ve musahiplik kurumları araştırılmıştır. Bu kurumların birbirleriyle olan ilişkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Geçmişten günümüze dışarıya karşı, oldukça“kapalı”bir yaşam tarzı sürdürmüş ve sosyo-kültürel açıdan özellikle kırsal kesimde halen geleneksel yaşam tarzını ormanlık ve yüksek yerlerde sürdürmeye devam ettirmekte olan Kazdağı Tahtacı Türkmen kültürü bağdaştırmacı yapısı nedeniyle bir çok kültürel kodu içerisinde barındıran, toplumsal bir zenginlik ve yaşam tarzı olarak dikkat çekmektedir. Çanakkale Yöresi Tahtacı Türkmenleri bir yaşayış biçimi olarak bu çalışma kapsamında, literatürdeki temel yaklaşımlarile bugünkü mevcut gündelik gerçeklik içindeki sosyo-kültürel pratikler ve bu pratiklere yüklenen kültürel anlam kodları çerçevesinde sahaverileriışığında tartışılması ve analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bilindiği gibi kolektif kimlikler, etnisite, inanç, ekonomik üretim biçimi-sınıf-mesleki zümre, ulusal ve toplumsal cinsiyet kimliği gibi çeşitli sosyo-kültürel örüntü entegrasyonu biçimlerinin bütününden inşa edilen, sürdürülen ve kuşaktan kuşağa aktarılan, en önemlisi de zaman içinde dönüşümler geçiren bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The following study addresses the marriage and the musahiplik institutions of Kazdagı Tahtacı Turkmens in Çanakkale area. Tahtacı Türkmen Identity containing many other socio-cultural aspects still traditional life-style in itself has continued its life as a close society in the rural areas of woodland and in high places of Kazdag forests and has attracted attention as Social and the Cultural wealth and the life style. In this study it is intended that Kazdağı Tahtacı Turkmen identity, a collective identity pattern integrated as a form and the basic approach of the actual everyday reality in the socio-cultural practices in the literature is loaded into the cultural meanings code in the context of field data in light of the discussion and analysis. As we all know that Collective Identities ethnicity which has the characteristics of various transformations such as ethnic, economic and production type based on social classes and social/national gender identities of a society is transmitted from one generation to another.