Edremit Hacıaslanlar köyü monografisi
A monography on the village Hacıaslanlar Edremi̇t
  1. Tez No: 431391
  2. Yazar: GÜNNUR YÜCEKAL ARPACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Tahtacı Türkmeni, monografi, Kazdağları, gelenek, ritüel, değişim, Tahtacı Turkmens, monograph, Mount Ida, tradition, ritual, change
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Kazdağı Tahtacı Türkmenlerinde köy yaşamının ele alındığı bu çalışmada, yaşamın bugününde durup, sosyal ve kültürel özelliklerindeki süreğenliğin izlenmesi amaçlanmıştır. Gelenekler üzerinde durulmuş, katılımcıların bakış açısından, tespit edilen değişimlerin etkilerinin ve nedenlerinin saptanmasına gayret edilmiştir. Dünden bugüne“Tahtacı Türkmenliği”ne hangi anlamlar yüklendiği, bu yüklenen anlamlar ve bu anlamlar doğrultusunda oluşturulan sembollerin içeriğinde ya da görünümünde yaşanan farklılaşmalar gözlemlenmiştir. Topluluğun bir üyesinin,“Tahtacı Türkmeni”vasfını kazanması ve o topluluğa ait olması için geçirmesi gereken evrelerin ne olduğu üzerinde çalışılmış; topluluğun, üyelerinden beklentileri ve bu beklentilerin yerine getirilmesi için ortaya konmuş olan pozitif ya da negatif yaptırımların varlığı bununla birlikte bu yaptırımların günümüzdeki etkiliği ve işlevi analiz edilmiştir. Zamanın ve koşulların değişkenliği içerisinde değişmeyen ve değişen yüzünü analiz etmek amacıyla yapılan saha çalışması sonucunda bir köy monografisi ortaya konmuştur. Monografi olması sebebiyle bu topluluğun sosyo-kültürel birçok alanına nüfuz etmeye çalışılmış böylece bazı durum ve tespitlerin, yaşamın farklı alanlarından doğrulanması ve bütünü görmedeki hata payının azaltılması imkânı gözetilmiştir. Yok olmuş, olmaya yüz tutmuş veya günümüze değişmeden ya da bazı değişikliklerle gelmiş olan uygulamaların da kaydedilmesi hedeflenmiştir. Kültürel-geleneksel geçmişin incelenmesi, günümüze aktarılışı, yeni yaşam pratiklerinin keşfi hedeflenmiş, niteliksel araştırma yöntemlerinin esnek ve zengin veri toplama tarzı ile çalışmanın amacına ulaşması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which deals with the daily routine of the village life of Tahtacı Turkmen living by Mount of Ida; the purpose is set as observing the perpetual of social and cultural features from point of view of the present. Emphasis was made on the changes in customs and effort was put for determining the effects and sources for such changes from attendees' view. A quest was set off for finding an answer the way that Tahtacı Turkmen define and the experienced changes in the content or the image of the symbols created within these definitions. A study was performed in terms of the phases for a member of such community to be titled as“Tahtacı Turkmen”and to belong to that community; the expectations of the community from its members with the presence of positive and negative sanctions for performance of such expectations, as well as analyzing effectiveness and functions the aforementioned sanctions. As a result of the field study carried out with the purpose of analyzing both changed face and the remaining one of the Tahtacı Turkmen's within the instability of time and conditions; a monograph of a certain village has been put forward. Many socio-cultural sections in this community were tried to be perforated; and thus, justification for certain conditions and determinations in the different aspects of life and the possibility of eliminating margin of errors were pursued. Apart from the traditional practices that are extinct or almost extinct; it was also aimed to record the practices reaching the present day either without change or with partial changes. Target was set for studying the cultural-traditional history, its transfer to our day, exploration of new daily practices and the study purpose was tried to be achieved with flexible and wealthy data collecting style of the qualitative