Kentsel bir çevre sorunu olarak görsel kirlenme: Çanakkale örneği
Visual pollution as an urban environmental problem: The case of Çanakkale province
- Tez No: 429913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Çevre Sorunları, Görsel Kirlenme, Çanakkale, City, Environmental Problems, Visual Pollution, Çanakkale
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bir yerleşim yerinin ekonomik, toplumsal, siyasal özelliklerini betimleyen kent, doğal bir çevre üzerinde insan müdahalesiyle kurulmuş yapay bir mekânı ifade etmektedir. Bu nedenle çevre ile yakından ilişkili bir kavramdır. Sanayileşme ve nüfus artışıyla birlikte gittikçe artan çevre sorunları kentleri de olumsuz etkilemektedir. Kentleri etkileyen çevre sorunlarından bazıları hava kirliliği, su kirliliği, gürültü kirliliği, görsel kirlenme şeklinde sıralanabilir. Görsel kirlenme, görme duyusu yoluyla algılanabilen, ortamda olumsuz görüntüler ortaya çıkararak insanlarda kirlilik algısı yaratmaya yol açan süreçlerin bütünüdür. Görsel kirlenmenin nedenleri ve ortaya çıkış şekilleri toplumların ekonomik ve kültürel koşullarıyla yakından ilgilidir. Halkın duyarlı olduğu, kentlerin estetik görünümünü düzenleyen tutarlı bir yaklaşımın bulunduğu ve yasal önlemlerin zamanında alındığı ülkelerde görsel kirlenme sınırlı bir sorun olarak kalmaktadır. Ancak ekonomik ve toplumsal sorunların estetik konuların önüne geçtiği bazı ülkelerde görsel kirlenme zamanla içinden çıkılması güç bir sorun haline gelmektedir.“Kentsel Bir Çevre Sorunu Olarak Görsel Kirlenme: Çanakkale Örneği”başlıklı bu yüksek lisans tez çalışmasında, Türkiye ve Çanakkale'de görsel kirlenmenin nedenleri belirlenerek, çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bunun için de hem yazın taraması, hem de Çanakkale'de kent estetiği ile ilgili veri, düşünce ve uygulama üreten aktörlerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, görsel kirlenmenin yerel yönetimlerin tek başına üstesinden gelebileceği bir sorun olmadığı ve konuyla ilgili ulusal bazda düzenleme yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Çanakkale bazında ise başta planlama, yapılaşma, yeşil alanlar, reklam panoları, otoparklar, çöplerle ilgili olmak üzere birçok alanda çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Ayrıca kent aktörlerine düşen görevler noktasında da bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A city demonstrates economic, societal and political characteristics of a communal settlement. It refers to an artificial space constructed by mankind over a natural environment. For this reason it is a closely related concept with the environment. Ever increasing environmental problems of cities with the transformation of industry and population growth affect cities negatively. Some of the environmental problems can be stated as air pollution, water pollution, noise pollution and visual pollution. Visual pollution can be identified by eyesight and it can be defined as the combined processes in which negative visual images lead pollution perception among people Causes and forms of visual pollution are closely related to economic and cultural conditions of societies. Visual pollution remains as a limited problem in countries where people are conscious, an appropriate approach to design aesthetical image existed and legal preventive measures taken on time. However, it becomes an extremely difficult problem to cope with in countries where economic and societal problems come from instead of aesthetic issues. This study of MA dissertation with the title“Visual Pollution As an Environmental City Problem: The Case of Çanakkale”aims to identify causes of visual pollution in Turkey and Çanakkale and develop solution recommendations. The study includes literature review and in-depth interviews with the actors that generate opinions and applications for city aesthetics in Çanakkale to reach study goals. The results of the study put forward that visual pollution is not a problem that can be overcome by the efforts local governments by themselves and nation-level regulations are required. Several suggestions in various areas such as planning, construction, green fields, billboards, parking areas and wastes have been made. Moreover, some ideas about the duties with respect to the roles of city actors have also been proposed.