Şiir aracılığıyla kamuoyuna ideolojik mesaj aktarımı
Conveying ideological messages to public opinion through poetry
  1. Tez No: 429948
  2. Yazar: MELTEM ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRDAL ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, kamuoyu, şiir, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Ideology, public opinion, poetry, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Sanatın her dalının, toplumcu-gerçekçi bir anlayışla yola çıkıldığında toplumların sosyal ve siyasi meselelerinde kamuoyu ile iletişim kurmakta önemli bir yeri olduğu tartışmasız bir gerçektir. Sanat dalları içinde şiir sanatı ise bu noktada sözün, bireyi etkisi altına alan büyüleyici gücünden dolayı mesaj iletiminde ayrı bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda bu tez, ideoloji ve şiir ilişkisinden yola çıkarak şiirin ideolojik düşüncenin kamuoyuna aktarılmasında bir araç olarak kullanılmasını ele almaktadır. Araştırmada; ideolojik fikirleriher iki kutupta yer alan ve hem yaşadıkları dönemin hem de daha sonraki dönemlerin kanaat önderi niteliği taşıyan Nazım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek şiirlerinin kamuoyuna nasıl bir ideolojik mesaj aktardığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Örneklemde yer alan Nazım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek'in ideolojik içerikli şiirleri Söylem Analizi Yöntemi ve Alımlama Kuramından yola çıkılarak betimlenip analiz edilmiştir. Şiirler, amaçlı örneklem yoluyla seçilmiştir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde literatür taraması yapılarak ideoloji ile şiir arasındaki bağ ortaya konulmuş, örneklemde yer alan şairlerin ideolojik görüşleri ve sanat anlayışları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi, evren ve örneklem yer almaktadır.Üçüncü bölümde ise amaçlı örneklem yoluyla seçilen ve betimlenerek analiz edilen,toplamda 40 adet Nazım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek şiirinden elde edilen bulgular bulunmaktadır. Tez, şiir aracılığıyla kamuoyuna ideolojik mesaj aktarımının gerçekleştiğini ve kanaat önderi niteliğindeki şairlerin siyasi ideoloji aktarımında önemli bir yeri olduğu, şiirin ideolojinin güçlü bir ifade aracı olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Araştırma; İletişim Bilimleri ve Türk Edebiyatı alanlarında disiplinler arası bir çalışmadır ve daha önce benzer bir çalışmanın yapılmamış olması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
It is a undisputed fact that each branch of art with a socialist-realistic approach has an important place in communicating of social and political issues with the society. Poetry among these branches of art has particular importance in transmission of messages due to the mesmerizing power of taking the individuals under influence. In this context, this thesis is to discuss its use as a tool in the transfer based on the ideology and poetry, poetry to the public relations of ideological thinking. The research aims to find out the transmitted ideological messages through Nazım Hikmet and Necip Fazıl Kısakürek poems as the key-opinion leaders of the both poles of two ideological fields during their age and for next coming generations as well. In the sampling Nazım Hikmet, Necip Fazil through ideological content poems are analyzed by Discourse Analysis Methods and explained by the basis of the Theory of reception. The poems were selected through purposive sampling. The study consists of three parts. In the first part the literature research was conducted to be revealed the links between ideology and poetry, in the sampling the information about the ideological and artistic conception of the poets was given. In the second section the methodology of the research was described and the information about the universe and the sampling was given. In the third section through selected for sampling and depicting analyzed, and the results obtained through a total of 40 Nazım Hikmet poems and poetry of Necip Fazil Kısakürek. The thesis that through poetry ideological messages to the public and opinion leaders realized that by the transfer of an important role in the transmission of the poets in the nature of political ideology, the ideology reveals the conclusion that poetry is a powerful means of expression. Research shows Communication Sciences and an addressing areas of Turkish literature and interdisciplinary approach is more important than ever in terms of the absence of a similar study.