Yaşlıların yaşlılık algısının yaşam kalitesi ve depresyonla ilişkisi
Relationship of life quality and depression with perception of age
  1. Tez No: 429962
  2. Yazar: YASEMİN EKŞİOĞLU AHAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN UZUN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlılık Algısı, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Age, Perception of Age, Quality of Life, Depression
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı; Yaşlıların Yaşlılık Algısının Yaşam Kalitesi ve Depresyonla olan ilişkisini incelemektir. Yaşlılık algısı kişinin yaşlılığa ilişkin düşünce, değer ve tutumlarını içermektedir. Bu araştırmada yaşlılık algısını oluşturan alt alanlarla, depresyon ve yaşam kalitesinin alt alanlarının ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada katılımcılar uygun örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Araştırma örneklemini 2014-2015 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürlüğünde kalmakta olan 100 yaşlı ve kontrol grubu olarak evlerinde kalan 30 yaşlı oluşturmaktadır. Örnekleme demans gibi herhangi bir bilişsel rahatsızlığı olan yaşlılar dahil edilmemiştir. Araştırmada Demografik Bilgi Formu, Avrupa Yaşlanma Tutumu Anketi (AYTA-TR), Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Formu kullanılmıştır. Evde kalan yaşlıların demans durumu ise Mini Mental Durum ölçeği uygulanarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmış; analizlerde ise Pearson Korelasyon Analizi, ve Tek Yönlü Varyans Analiziuygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; yaşam kalitesi ve depresyon arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşlılık algısı ve depresyon arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşlıların yaşlılıkla ilgili sosyal alanlardaki olumsuz düşünceleri, fiziksel sağlıkları ve sosyal alanda yaşadıkları değişimler ile duyusal işlevleri, kontrol duyguları, kişisel ilişkileri ve geleceğe bakış açıları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye rastlanılmıştır. Bu tezin sonuçları, yazındaki benzer araştırma sonuçları ile kısmen tutarlılık göstermektedir. Çalışmanın sonuçları ilgili yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship of life quality and depression with perception of age. Perception of age refers to individual's belief, value and attitude related to aging. In this study, the relationship of the domains of depression and life quality with the domains of age perception was examined. This study was conducted with 100 elderly living almshouse between 2014-2015 and 30 elderley living home. Elderly people with cognitive disabilities, such as dementia are exluded from the sample. The data were collected using, Personal Information Form, World Health Organization Quality of Life Instrument-Older Adults Module (WHOQOL-Old) Europe Attitudes of Aging (EAAQ), Geriatric Depression Scale (GDS). The data were entered into the statistical software package (SPSS 22.0), and statistical analyzes were run by this program. Result of thiş study showed a significant positive relationship between quality of life and depression. There was also a significant negative relationship between perception of life and depression. Negative thinking of social domains related to aging, physical health and social life alterations were significantly correlated with affective functions, sense of control, interpersonal relationship and perspective of future in older people. Moreover, the findings were somewhat consistent with the literature. Findings of the study were discussed in the context of the relevant literature.