Çok ürünlü bir üretim tesisinde üretim planlama faaliyetlerinin simülasyonu
Simulation of production planning in a multi-product production facility
  1. Tez No: 430026
  2. Yazar: GÜRKAN TÜLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ZARİF TAPKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok ürünlü üretim, üretim planlanması, simülasyon, üretim çizelgeleme, üretim programlama, Multi-product production, production planning, simulation, simulation models, decisiıon support systems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Üretim planlama faaliyetleri, işletmelerin yaşam döngüsü için çok önemli bir pozisyona sahiptir. Etkin üretim planlamasına sahip bir şirketin kârlılık oranı, üretim planlamasıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, şirketlerin rekabet ortamındaki yaşamlarını devam ettirmesi ve verimliliğini artırması için planlama faaliyetlerini göz ardı etmesi düşünülemez. Gerçek hayatta karşımıza çıkan bu gerçek ele alınarak, bu tez çalışmasında çok ürünlü üretim yapan bir işletmenin üretim faaliyetleri incelenerek mevcut sisteme ait simülasyon modeli kurulmuştur. Ürün çeşitliliğinin oldukça yüksek seviyede olduğu bu işletmede Endüstri mühendisliğinin temel araçlarından biri olan optimizasyonun kullanılması rasyonel olmayacağı için çalışmada, işletmenin ihtiyaçlarını varsayımlara ihtiyaç duymadan ortaya koyabilecek simülasyon tekniğinden faydalanılmıştır. Bu bağlamda farklı öncelik verme üretim stratejileri dahilinde, farklı senaryolar oluşturularak işletmenin hedefleri ve kısıtları doğrultusunda uygun strateji veya stratejiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Production planning activities are very important for companies' life cycle. Profit rate of a company is directly proportional to production planning. Nowadays technology is improving fastly, companies shouldn't ignore their planning activities and increase their productivity level in the competitive environment for surviving. Because of these facts, in this study, a multi-products company production activities are analyzed and a simulation model of company is constructed . Optimisation techniques cannot be rational for this company because of company has very diverse product catalogue, so simulation model constructed and applied in this study. In the simulation model, company's aims and constraints were analyzed with different production priority strategies, scenarios and solutions are suggested.