Kızılçam ormanları hasat artıklarından yapılan odun peletinin yakıt özelliklerinin belirlenmesi
Determination of fuel properties of the wood pellet's made from turkish red pine (Pinus brutia L.) forests harvesting residues
  1. Tez No: 430122
  2. Yazar: CESUR GÖKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Odun Peleti, Yakıt Özellikleri, Hasat Artığı, Kızılçam, Wood Pellet, Fuel Properties, Harvesting Residues, Turkish Red Pine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, Muğla bölgesindeki, kızılçam (Pinus brutia Ten.) ormanlarında yapılan bakım ve odun hammaddesi üretimi sonucu ortaya çıkan odunsu atıklar odun peleti yapılarak yakıt özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Muğla ormanlarından tedarik edilen biyokütleler, öğütülerek 0,5 mm'lik partikül boyutuna getirilmiştir. Rutubeti % 10 altında olacak şekilde kurutulan materyal, pelet presinde odun peleti haline getirilmiştir. Odun peletlerinin, ısıl değerleri, yoğunluğu, karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O) ve azot (N) içeriği ve kül bırakma yüzdeleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, odun peletlerinin özkütlesi, ısıl değeri ve kül bırakma yüzdesi sırasıyla 0,671 gr/cm3, 22,17 MJ/g ve %4,91 olarak bulunmuştur. C,H,O,N miktarları ise sırasıyla %47,52, %5,15, %42,16 ve %0,26 olarak bulunmuştur. Kızılçam orman hasat artıklarından yapılan odun peleti Avrupa Pelet Standardına göre EN-B kategorisine girmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make wood pellets from forest waste resulting from logging operations and forest maintenance of Turkish red pine (Pinus brutia L.). In this context, biomass was obtained from the forests of Muǧla, and this raw material was reduced to particle dimensions – 0.5mm The resulting particles was dried and moisture content kept to below 10%. They was then be pelletized in a pellet press. The fuel properties of the pellets, such as the heating value, bulk density and elemental composition – Carbon (C), Hydrogen (H), Oxygen (O), Nitrogen (N), and ash content was determined. As a result, the fuel properties of the wood pellets, such as bulk density, the heating value and ash content were found 0.671 gr/cm3, 22.17 MJ/g and 4.91% respectively. Elemental composition (C;H;O;N) were also determined 47.52%; 5.15%; 42.16% and 0.26% respectively. The wood pellets made from turkish red pine forests harvesting residues fall into the category of EN-B according to the European Pellet Standards.