Kavunda ıslah hatları, hibrit çeşitler ve ebeveyn hatlarında meyve ve tohum verimi ile tohum kalitesi üzerine araştırmalar
Researches on fruit and seed yield and seed quality of breeding lines, hybrid cultġvars and parental lines in melon
  1. Tez No: 430289
  2. Yazar: AYŞEGÜL TUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, ebeveyn hat, hibrit, tohumluk, çimlenme, melon, parental line, hybrid, seed, breeding line, germination
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma, bazı standart kavun çeşitleri, ebeveyn hat ve melezlerinin tohum ve çimlenme özelliklerinin, Antalya'da sera koşullarında sonbahar dönemi tohum verim ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyal olarak, 13 genotip ( Islah hattı 1-1. Islah hattı 1-2. Islah hattı 2. Islah hattı 3. Islah hattı 4. Islah hattı 6-1. Islah hattı 6-2. Islah hattı 7. Islah hattı 8. Islah hattı 9. Islah hattı 10. Islah hattı 11. Pop. Diyarbakır) 4 ebeveyn hat ( ebeveyn hat 7, ebeveyn hat A4, ebeveyn hat G22 ve ebeveyn hat 136 ) ve 9 hibrit (ebeveyn hat 7xebeveyn hat 136, ebeveyn hat 7x ebeveyn hat A4, ebeveyn hat 7x ebeveyn hat G22, ebeveyn hat G22x ebeveyn hat 136, ebeveyn hat G22x ebeveyn hat A4, ebeveyn hat G22x ebeveyn hat 7, ebeveyn hat A4x ebeveyn hat 136, ebeveyn hat A4x ebeveyn hat 7, ebeveyn hat A4x ebeveyn hat G22) kullanılmıştır. Deneme tesadüf parsel deneme desenine göre üç tekerrürlü ve her tekerrürde toplam 20 bitki olacak şekilde kurulmuştur. Denemede 1000 tohum ağırlığı, tohum boyu, tohum eni, tohum kalınlığı ve meyve başına tohum sayısı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ekilen tohumlarda çimlenme miktarı, hipokotil uzunluğu, kotiledon uzunluğu ve kotiledon genişliği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek 1000 tohum ağırlığı 35.487 g ile Islah hattı 9 ve 33.713 g ile Islah hattı 3 Islah hattılerin elde edilirken, en düşük 1000 tohum ağırlığı 13.873 g ile Pop. Diyarbakır popülasyonundan elde edilmiştir. Ortalama tohum boyunda en iyi sonuç 11.710 mm ile Islah hattı 1-2, 11.685 mm ile Islah hattı 6-2, 11.61 mm ile Islah hattı-7 ve 11.479 ile Saf hat 136 genotiplerinden elde edilmiştir. Ortalama tohum eninden en iyi sonuçlar, 5.338 mm ile Islah hattı 9 ve 5.325 mm ile Islah hattı 6-2'den elde edilmiştir. Ortalama tohum kalınlığında en iyi sonuç, 2.035 mm ile Islah hattı 11'den elde edilmiştir. Ortalama meyve başına tohum sayısına bakıldığında en fazla tohum 577 adet Islah hattı 6-2, 576 adet ile Islah hattı 1-2 ve 415 adet ile ebevenyn hat 7'den elde edilmiştir. Tohum çimlenmesi incelendiğinde en başarılı sonuca Ebeveyn hat G22 sahiptir. Sonuç olarak en iyi sonuçlar Islah hattı 6-2 ve ebeveyn hat 7'den elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some of the melon genotypes, hybrids and parental lines of seeds yield and germination characteristics, determining the order in Antalya autumn in greenhouse conditions seed yield was carried out in 2015-2016 in. In this study the plant material, 13 breeding lines (breeding line-1, breeding line 1-2, breeding line 2, breeding line 3, breeding line 4, breeding line 6-1, breeding line 6-2, breeding line 7, breeding line 8, breeding line 9, breeding line 10, breeding line 11, Pop. Diyarbakır ) 4 parental lines ( breeding line 7, breeding line A4, breeding line G22, breeding line 136) and 9 hybrid (breeding line 7x breeding line 136, breeding line 7x breeding line A4, breeding line 7x breeding line G22, breeding line G22x breeding line 136, breeding line G22x breeding line A4, breeding line G22x breeding line 7, breeding line A4x breeding line 136, breeding line A4x breeding line 7, breeding line A4x breeding line G22 ) were used. During the this study we use randomly transplant way and 3 replication. We transplanted 20 plant from each replication. In this study, 1000 seed weight, seed height, seed width, seed thickness and seed number per plant were determined in 20 fruits were genotipected from every replicate. In addition as well as sowed seed amount, the length of hypocotyl, cotyledon cotyledon length and width are determined. The highest result of the study, 1000 seeds weight was obtained of 35 487 g of breeding line 9 and 33 713 g of breeding line 3, Pop Diyarbakır with the lowest weight of 13 873 g. Average seed best result in length, 11.710 mm breeding line 1-2, 11.685 mm breeding line 6-2, and breeding line 7 11.61 mm, 11.479 mm with breeding line 136 was obtained from genotypes. The best results are from the average seed widht, with 5,338 mm breeding line 9 and 5,325 mm breeding line 6-2 were obtained. The best result in average seed thickness of 2.035 mm was obtained from breeding line 11 genotype. When the average number of seeds per fruit up to 577 pieces breeding line 6-2, breeding line 7 genotypes were obtained from breeding line 1-2 and 576 units with 415 units. When germination has examined the most successful breeding line G22. Consequently, when examining seed characteristics breeding line 6-2 and breeding line 7 yielded the best results. when examining seed characteristics, he gave the best results in breeding line 6-2 and breeding line 7.