Mıkrodalga enerjısıyle ayva ve armut meyvesının kuruma davranışı ve modellemesı
Drying behavior and modelling of pear and qui̇nce fruit with microwave energy
- Tez No: 430302
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: mikrodalga, kurutma, ayva, armut, kuruma modelleri, microwave, drying, quince, pear
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, 5 mm armut dilimlerinin ve 4 mm kalınlıklarındaki ayva dilimlerinin laboratuvar tipi bantlı mikrodalga kurutucudaki kuruma davranışları incelenmiştir. Farklı mikrodalga güçlerinin (2000 ve 2800W) ve farklı bant hızlarının (0,175, 0,210 ve 0,245 m/dk) kuruma süresi, renk değişimi ve enerji tüketim değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ürünlerin, kurutmanın belirli bir anındaki nem içeriğini belirlemek amacıyla Newton, Page, Henderson ve Pabis, Geometric, Wang ve Singh, kuruma modelleri birbiri ile karşılaştırılmıştır. Bu modellerin performansları gözlemlenen ve tahmini nem oranları arasında belirtme katsayısı değeri (r), tahmini standart hatası (es) ve kalanların kareleri toplamına ( ) göre karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüm dilim kalınlıkları ve kuruma şartları için Page Modelinin, ürünlerin kuruma davranışını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the drying behaviors of pear and quince slices with 5 and 4 mm thickness were investigated in a laboratory type microwave conveyor dryer. The effects of different microwave power levels (2000 and 2800W) and conveyor belt speeds (0,175, 0,210 and 0,245 m/min) on drying time, color changing and energy consumption have been investigated. Newton, Page, Henderson and Pabis, Geometric, Wang and Singh Models were compared with each other to determine the moisture ratio of the products in a particular drying time. The performances of these models were compared according to the coefficient of determination (r), standard error of estimate (es) and residual sum of square ( ), between the observed and predicted moisture ratios. It was found that the Page Model described the drying ratio satisfactorily in all drying methods for all three thickness dimensions.