Yanma geciktirici özelliğe sahip bazı mineral esaslı maddeler ile üretilen orta yoğunlukta liflevhaların (MDF) teknolojik özellikleri
The technological properties of medium density fiberboards (MDF) produced with mineral based fire retardants
- Tez No: 430375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA USTAÖMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Yanmayı geciktirici mineral maddeler, MDF, LOI, TGA, Yanma direnci, Teknolojik özellikler, Fire retardant minerals, MDF, LOI, TGA, Fire resistance, Technological properties
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada; yanma geciktirici özelliğe sahip bazı mineral esaslı maddeler ile üretilen orta yoğunlukta liflevhaların (MDF) yanmaya karşı direnç özellikleri ve diğer bazı teknolojik özellikleri araştırılmıştır. Farklı konsantrasyonlarda (%2, %4, %6, %8, %10 ve %12) huntit/hidromanyezit içerikli kimyasal maddeler ile çinko borat alınarak üre formaldehit tutkalına ilave edilmiş ve bu karışım kayın odunu liflerine püskürtülerek levhalar üretilmiştir. Üretilen bu levhaların rutubet, yoğunluk, su alma ve kalınlığına şişme, eğilme direnci, çekme direnci, termogravimetrik analiz, limit oksijen indeksi, renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü ve mantar çürüklük testleri yapılmıştır. Yanma özelliklerini test etmek için yapılan limit oksijen indeksi (LOI) ve termogravimetrik analiz (TGA) sonuçlarına göre, bu mineral maddelerle üretilen orta yoğunlukta liflevhaların (MDF) yanmaya karşı direnç özelliklerinin iyileştiği ve mineral madde konsantrasyonu arttıkça bu değerlerin artış gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu maddelerin ve madde konsantrasyonlarının üretilen levhaların yoğunluk, rutubet, eğilme direnci, çekme direnci, su alma, kalınlığına şişme, renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü, ısıl iletkenlik değerleri ve mantar çürüklük dayanımı üzerinde etkisinin olduğu ve bu etkinin değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fire retardant properties and other some technological properties of medium density fiberboards (MDF) produced with some mineral based chemicals which have fire retardant properties were investigated. For this purpose, various concentrations (2%, 4%, 6%, 8%, 10% ve 12%) of chemicals included huntite/hydromagnesite, and zinc borate were added to urea formaldehyde resin. Fiberboards were produced by spraying this mixture onto beech wood fibers. Moisture, density, water absorption and thickness swelling, color change, surface roughness, bending strength, tensile strength, limited oxygen index (LOI), thermogravimetric analyze (TGA), thermal conductivity and biological resistance experiments of the MDF boards were performed. According to the results of limited oxygen index (LOI) and thermogravimetric analysis (TGA) performed to determine the fire properties, it was found that the fire resistance properties of the medium density fiberboard (MDF) produced with mineral chemicals improved, and these values increased with increasing chemical concentrations. Furthermore, it was determined that the chemicals and chemicals concentrations have effects on the water absorption, thickness swelling, color changes, surface roughness, bending strength, tensile strength, thermal conductivity and biological resistance of the MDF panels. These effects represented variability depending on chemicals type and chemical concentrations.