Milli güvenlik stratejisi açısından Hafız Esad dönemi Türkiye-Suriye ilişkileri(1970-2000)
National security strategy in terms of the period of Turkish-Syrian relations Hafez al-Assad (1970-2000)
- Tez No: 430382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hafız Esad, Hatay Sorunu, Su Sorunu, Sınır Sorunu, Baas Partisi, Milli Güvenlik Stratejisi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Son yüzyılda en önemli ekonomik ve siyasal olgu olan küreselleşmenin bütün dünya ülkelerini etkilediği görülmektedir. Bu etki Milli Güvenlik Stratejilerini sürekli olarak şekillendirmiştir. Ortadoğu bölgesi uzun yıllar Osmanlı Devleti yönetiminde kaldıktan sonra, Batılı ülkelerin sömürgesi durumuna düşmüş ve daha sonra bu sömürgeci devletlerin çizmiş olduğu sınırlar sonucunda yeni devletler türemiştir. Bu yeni devletlerden birisi de Suriye'dir. Suriye ile Türkiye arasında en önemli ve temel uyuşmazlık noktaları strateji açısından ve sınır güvenliği bakımından Hatay Sorunu, Su Sorunu, Suriye'deki Türk nüfusunun varlığı ve Terör sorunudur. Bu ana başlıklardaki konular genel hatlarıyla bu tezin ana inceleme konularını oluşturmuştur. Yukarıda bahsedilen konuları anlama açısından Suriye'nin tarihi, etnik ve ekonomik yapısı Suriye Lideri Hafız Esad'ın özgeçmişi, iktidara gelişi, yönetim anlayışı, Baas Partisi İdeolojisi, Jeopolitik ve Milli Güvenlik Stratejisi gibi ayrıntılara hâkim olduktan sonra ortaya çıkmış ve süregelen, devam etmesi olası su sorunu, sınır sorunu, terör sorunu gibi konular hakkında analiz yapmak mümkün olacaktır. 1970'li yıllardan itibaren Suriye'nin uyguladığı ve destek verdiği terör kozu ile iki ülke defalarca savaşın eşiğine gelmiştir. Kısaca bu çalışma Türkiye-Suriye ilişkilerini çeşitli değerlenmedirler üzerinden 2000 yılına kadar olan siyasi, sosyal ve ekonomik ilişkileri analiz etmek anmacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last century it has been recognized that globalisation, which is the most important economic and political case, has affected all the countries. This effect has constantly been giving shape to National Security Strategies. After it was under domination of the Otoman Empire for a long time, the middle east became colonies of the western countries and afterwords, as a result of the oundries that those colonial powers charted, new states came out. One of those is Syria. Between Turkey and Syria, the leading and basic disagreements, through the viewof strategies and boundary disputes, are the disagreements on the issues of Hatay Province, wather, the existence of the Turkish minority in Syria and terrorism. These main subjests mostly make up the basic titles of the thesis. In order to understand the issues mentioned above, after the history of Syria, the ethnic and economic structure, curriculum vitae of Hafez Essad, his taking over the Office, his view on administration, the ideology of Baas Party, Geopolitics and National Security Strategies have been dealt with, it is possible to analyse on the matter of water, boundary and terrorism. The terrorism trump that Syria has been using and supporting since 1970s has many times put the two countries on the brink of war. Until 2000, lack of confidence between the two countries continually led to conflicts. This study has been carried out for the purpose of researching the matters between Turkey and Syria in the view of Geopolitics and Geostrategy and analysing regional events. Key words : Hafez Al Assad, The issue of Hatay, Matter of water, Boundary dispute, Baas Party, National Security Strategies