Sâdık Vicdânî hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı
Sâdik Vicdânî his life, works and understanding of sufism
- Tez No: 430442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sâdık Vicdânî, tasavvuf, tarikât, zikir, Sâdık Vicdânî, İslamic mysticism, sects, dhikr
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sâdık Vicdânî, (1866–1939) Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişmiş önemli mutasavvıf, şair ve yazarlardan biridir. Ülkenin değişik coğrafyalarında, Devletin önemli kademelerinde kritik vazifelerde bulunmuştur. Tarîkatlar ve silsilelerini içeren“Tomar-ı Turuk-ı Aliyye”adlı eseri tarîkatlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin ilk başvurduğu kaynak eserlerdendir. Hz. Peygamber (sav.)'in evlilikleriyle ilgili yazmış olduğu eser de sahasında orijinalliğini korumaktadır. Bu çalışmada edebiyat, din ve tasavvuf alanındaki yazıları incelenerek Sâdık Vicdânî'nin hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı istifadeye sunulmaya çalışılmıştır. Tasavvuf anlayışı ele alınırken tasavvufun temel konuları, Kur'ân-ı Kerim, hadis ve ilk dönem mutasavvıfların görüşleriyle birlikte incelenmiştir. Bu bağlamda, Sâdık Vicdânî'nin tasavvuf, tarîkatlar, zikir, tevekkül, ölüm vb. kavramlara yaklaşımları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Sâdık Vicdânî (1866–1939) is one of the important sûfîs, poets and authors of the last period of Ottoman State. He carried out important duties for Ottoman State in the different parts of the country. His book Tomar-ı Turuk-ı Aliyye which includes sects is one of the main resourses for people who'd like to know about the history of the sects and his book about the marriges of Prophet Muhammed (p.u.h.) still remains its originality. The purpose of this study is to present Sâdık Vicdânî's understanding of Sûfîsm by looking into his life, essays and books. The ideas of Vicdâni about the fundamental issues of Sûfîsm such as Koran and hadith are put forward together with the ideas of the first sûfîs. In this respect, we will go into the concepts of İslamic mysticism, sects, dhikr and death.