Tang kayıtlarına göre VII. yüzyılda Çin'e yerleşen Göktürk komutanları
The Gokturk generals in China during the 7th century according to the tang records
- Tez No: 430443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN KİRİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Eastern Linguistics and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Eski Tang Kayıtları, Yeni Tang Kayıtları, Göktürkler, Esaret, Fetret, Old Tang Records, New Tang Records, Gokturks, Captivity, Interregnum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bumın Kağan tarafından 552 yılında kurulan I. Göktürk Devleti, 630 yılında Çin'in Tang Hanedanı tarafından bertaraf edilmiştir. Bundan sonra 682 yılında İlteriş Kağan II. Göktürk Devleti'ni kurana değin, Göktürk halkı Çin hâkimiyeti altında yaşamıştır. Bu iki devlet yönetimi arasında geçen elli yıllık zaman dilimi çeşitli sözcüklerle tanımlanmıştır fakat bu süre içerisinde ne yaşandığı bir muamma olarak kalmaya devam etmiştir. Çalışmamızda, Göktürklere dair detaylı bilgi barındıran Eski ve Yeni Tang Kayıtları temel alınarak, bu elli yıl içinde Çin yönetimi altında görev yapan Göktürk soylusu altı komutanın biyografileri incelenmiş ve dönemin tarihi olayları anlatılmıştır. Bu olaylar incelenirken, temel alınan iki kaynak arasında bazı farkılıklar ve eksiklikler olduğu görülmüştür. Ayrıca 630-680 yılları arasında Çin'e kendi isteğiyle tabi olan asilzadelerin yanında, zorunlu olarak Çin'e gelen ve her fırsatta bu zorunluluğu ortadan kaldırmak için uğraşan asilzadelerin de var olması, bu dönemin esaret, fetret, biat gibi kavramlarla açıklanamayacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The first Gokturk State founded in 552 AD by Bumın Qaghan, was destroyed by the Chinese Tang Dynasty in 630 AD. Until Ilteris Qaghan founded the second Gokturk State, Gokturks had lived in the Chinese sovereignty. There are many different notions of these years in the literature. However, because of the lack of evidence, this period still remains a mystery. In this study, based on the Old and New Tang Records, which include some detailed information about Gokturks, some historical events of the period were shown, and the biographies of six Gokturk commanders who served in the Chinese sovereignty during these fifty years were examined. Along with the investigation of these events and biographies, some differences and deficiency of the two records were found. Moreover, from 630 AD to 680 AD, it has been seen that besides the noblemen who were voluntarily submit to China, there were also noblemen who were forced to submit and always tried to get independent on all occasions. Therefore, this period cannot be considered as captivity, interregnum, or allegiance.