ABD-ÇHC ilişkileri: George W. Bush dönemi (2000-2008)
USA-PRC relati̇ons: George W. Bush peri̇od (2000-2008)
  1. Tez No: 430459
  2. Yazar: FULYA KÖKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, ÇHC, George W. Bush Dönemi, Siyasi ve Ekonomik İlişkiler, Stratejik Rekabet-İşbirliği, USA, PRC, George W. Bush period, Political and Economic Relations, Strategic Competition-Cooperation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada, George W. Bush döneminde hem ABD'nin hem de ÇHC'nin politikaları, bölgesel ve küresel hedefleri ekseninde siyasi ve ekonomik ilişkileri ele alınmaktadır. Özellikle 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'nin askeri ve ekonomik hegemonyasını teşkil eden iki önemli simgesine gerçekleştirilen saldırılar sonrasında çok daha saldırgan ve tek yanlı bir dış politika eğiliminde hareket etmesine karşın ÇHC“teröre karşı savaş”stratejisinde ABD ile ortaklık zemininde hareket etse de her daim“Barışçıl Biraradalık”doktrini ekseninde uluslararası sistemde“ittifak ve işbirliğiyle”ilerlemeyi tercih etmektedir. Tarihsel bir süreçten analiz edilebilecek sorunlar ekseninde ise ne ABD ne de ÇHC taviz göstermese de genel olarak ilişkiler ortaklık ve işbirliği zemininde sürdürülmüştür. Bununla beraber, nüfusu, ekonomik gelişmişliğine ek olarak Asya-Pasifik bölgesi dışında da adından söz ettiren bir konuma ulaşan ÇHC, ABD nezdinde“Çin Tehdidi”teorisinin ortaya çıkmasına sebep olsa da sahip olduğu barışçıl politikası ekseninde Çin açısından ABD'ye yönelik bir tehdidin olmadığı rahatlıkla ifade edilebilmektedir. Diğer taraftan Çin'in siyasi, askeri ve ekonomik yönden gelişme göstermesiyle“Yükselen Bir Güce”evrilmesi ikili ilişkilerdeki“rekabet”unsurunu ön plana çıkarmıştır. Ancak kendi çıkarları ekseninde küresel sistemde geliştirdikleri“ortaklık”ise, ilişkilerin bir diğer boyutunu teşkil etmektedir. Kısacası, George W. Bush dönemi ABD-ÇHC ilişkileri hem“Stratejik Rekabet”hem de“Stratejik Ortaklık”üzerinden ilerlemiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the political and economical relations between United States of America (USA) and People's Republic of China (PRC) on the subject of both countries' policies, regional and global aims. Especially, after the attacks to the two elements which have emblematic significance on military and economical domination of USA on September 11, 2001, USA's foreign policies showed some tendencies to more aggressive and one-sided base. On the opposite side, even though PRC's“war against terrorism”strategy has some conjugate movements with United States, PRC always prefers to act in unanimity and more collaborative way“at international system on the basis of ”Peaceful Togetherness“ doctrine. Problems between USA and PRC which are analyzed by historical process demontrate that neither USA nor PRC made concessions, however, generally their relations continue on more associative and collaborative base. At the same time, PRC became popular out of the Asia-Pacific region together with its population and economic progress. Even if there was ”China Threat“ theory at USA because of PRC's important properties which were referred at above, due to the PRC's peaceful policies we mention easily that ”there is no China Threat against USA. On the other hand, competition at biletarel relations come into prominence by transforming“A Rising Power”due to the PRC's political, military and economic progress. But USA-PRC partnership in global system which arises at self interests is the other dimension of bilateral relations. Shortly, USA-PRC relations in George W. Bush period go on both“Strategic Competition”and“Strategic Partnership”.