Spor dallarına göre sporcuların kontrol odaklarının kaygı düzeylerine etkisi
The impact on the control focus of the anxiety levels for sporters according to sport branches
  1. Tez No: 430499
  2. Yazar: İPEK KIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERTUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rotter İç-Dış Kontrol Odağı, Sosyal Öğrenme Kuramı, Durumluk- Süreklik Kaygı, Spor Psikolojisi, Locus of Control, Social Learning Theory, State- Trait Anxiety, Sport Psychology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada spor dallarına göre sporcuların kontrol odaklarının kaygı düzeylerine etkisine bakılması amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 yılında Türkiye'deki farklı spor dallarındaki 15 ve 31 yaşları arasında değişen 122'si (%64.2) erkek ve 68'i (%35.8) kadın toplam 190 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sporcuların demografik özellikleri hakkında bilgi almak için araştırmacı tarafından geliştirilmiş 'Kişisel Bilgi Formu' nun yanında 'Spielberger Durumluluk-Süreklilik Kaygı Envanteri" ile 'Rotter'in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği' kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Mann Whitney-U testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H-Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi Spearman korelasyon ile test edilmiştir.Bireylerin kontrol odağı ölçeğinden aldığı puanlar ile durumluk kaygı ölçeğinden aldığı puanlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bireylerin dış denetim düzeyi arttıkça bireylerin sürekli kaygı düzeylerinde artmakta olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is to determine the relationship between anxiety states and locus of control of sporters. The population comprises the sporters who play in Turkey, in 2015-2016 years. Aged between 15-31, 190 sporters from diferent teams were determined as 122 (%64.2) of them are males, 68 (%35.8) of them are females. The questionnaire which is developed by the researcher to collect information about demographic features of the sporters, 'Rotter's Internal-External Locus of Control Scale', 'Spielberger State and Trait Anxiety Scale' are used as the type of this survey study. The resulting data were examined in SPSS package program in terms of distrubitions, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test and Spearman tests were used. The results of this study show that there is significant correlation between anxiety states of the sporters and their locus of control. It has been seen that external locus of control is parallely increasing with anxiety states.