Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısındaki göreli gelişme düzeyi: istatiksel bir analiz
Relati̇ve development of Turkey in compari̇son wi̇th the European Uni̇on: A statistical analysis
- Tez No: 430517
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Türkiye ve Avrupa Birliği, Temel Bileşenler Analizi, Kümeleme Analizi, Development, Turkey and the European Union, Principal Components Analysis, Cluster Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısındaki göreli gelişme düzeyi; işgücü piyasası, ekonomi, eğitim, endüstri-ticaret-hizmetler, sosyal koruma, sağlık, nüfus ve demografik faktörler, tarım ve ar-ge başlıkları altında olmak üzere toplam dokuz ana gruptan oluşan 57 sosyoekonomik gösterge kullanılarak, temel bileşenler ve kümeleme analizleri ile birlikte detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada öncelikle, ekonomik büyüme, ekonomik kalkınma ve ekonomik gelişme kavramları açıklanarak; bu kavramların birbirleri ile olan ilişkileri ele alınmıştır. Bununla birlikte, ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınma arasındaki temel farklar belirtilerek, kalkınmayı oluşturan unsurlar ve kalkınma teorileri kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Sonraki bölümde, kalkınmanın ekonomik ve sosyal göstergelerine değinilerek, kalkınmanın ölçülmesi konusu üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısındaki göreli gelişme düzeyi; ekonomik göstergeler, sağlık göstergeleri, enerji göstergeleri, Ar-Ge ve teknoloji göstergeleri yardımıyla incelenmiştir. Son bölümde ise, sosyo-ekonomik göstergeler açısından, Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısındaki göreli gelişme düzeyi hem 2003 hem de 2014 yılları için analiz edilmiş ve analizde elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. 2003 ve 2014 yılları için yapılan analizler sonucunda, Türkiye'nin hiçbir AB üyesi ile benzer bir gelişme düzeyinde bulunmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Relative development of Turkey in comparison with the European Union (EU) is explored by using 57 socio-economic indicators which can be classified under nine majör groups as labour market, economy, education, industry-trade-services, social protection, health, population and demography, agriculture, research and development (R and D) by using principal components and hierachical cluster analyses. Firstly, the concepts of economic growth, economic development and economic expansion were explained and the relations among these concepts were discussed. Moreover, the differences between economic growth and economic development were determined and the factors which effect economic development and the theories of development were examined. In the third part, relative development of Turkey in comparison with the EU were examined through economic indicators, energy indicators, health indicators, R & D and technology indicators. As a results of the analysis applied for 2003 and 2014, it is observed that Turkey did not share the same development stage with any of the EU countries.