Yumuşak güç perspektifinden Rusya Federasyonu dış politikasının jeolengüistiği
Geolinguistic dimension of Russian foreign policy from the perspective of soft power
  1. Tez No: 430518
  2. Yazar: MARINA GUBINA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT MAMMADOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Jeolengüistik, Rusya Federasyonu, Dış Politika, Rusça, soft power, geolinguistics, the Russian Federation, foreign policy, the Russian language
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasında uluslararası ilişkiler alanındaki üç ana ekolünün merkezi bir yer verdiği güç kavramı ve bu kavram etrafındaki tartışmalar incelenmiştir. Bu kavram birçok teorisyen ve uzman tarafından öteden beri uluslararası aktörlerin davanışlarının, etkileşiminin ve uluslararası siyasetin açıklanmasında kullanılmıştır. Analizin devamında gücün unsurları ve bu unsurların kullanım şekilleri ele alınmıştır. Günümüzdeki uluslararası konjönktür ele alınarak güç algısının değişmesi ve bu çerçevede uluslararası ilişkiler alanındaki aktörlerin ulusal çıkarlarını elde etmek için zorlama, tehdit etme, savaş açma yöntemlerini içeren sert güç yerine daha çok aktörün cazibesine ve diğer bir takım özelliklerine dayanan yumuşak gücü tercih ediyor oldukları, tezin temel iddiasını oluşturmaktadır. Yumuşak güç kavramını uluslararası ilişkiler teorisi gündemine sokan Joseph S.Nye'in yumuşak gücün kaynağının ülkenin kültüründen, siyasi değerlerinden ve dış politikasından oluşmasına dair savlarından yola çıkınca dilin yumuşak güç perspektifinden önemli bir rol oynadığı söylenebilmektedir. Uluslararası ilişkiler alanında devletin izlediği dil politikası ve dilinin yayılması olanakları ile uluslararası ilişkiler alanının yeni bir disiplini olan jeolengüistiği konu edinen ilk yüksek lisans tezi olan bu çalışma, öncellikle Türkçe literatürdeki boşluğun doldurulmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu açıdan Rusçanın, Rusya Federasyonu dış politikasının yumuşak gücünün kaynağı olarak pozisyonları, olanakları ve potansiyeli değerlendirilmiştir. Rusya Federasyonu'nun yumuşak gücünü esas yönlendirdiği BDT üyeleri ve Doğu Avrupa ülkeleri bağlamında, bu bölgelere yönelik dilsel politika uygulamaları ve bu uygulamaların sonuçları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis considers the discussions about the concept“power”which is the centrepiece of three main international relations schools. This concept is used from olden times and down to our days by many theorists and specialists by describing international politics as well as behavior and interaction of international relations actors. Furthermore, in this thesis the elements of power and their implementation were examined. Given contemporary international circumstances the following conclusion was drawn: the perception of power has changed and actors in pursuit of their national interests prefer soft power which is based on the appeal of a country to hard one being about coercion, threat and declaration of war. The term“soft power”was elaborated by Joseph S. Nye. Based on assumptions of Joseph Nye, that a country's soft power consists of its culture, political values and foreign policies, it may be said that the language plays a very important role in terms of soft power. The objective of this master thesis on the topic of Geolinguistics as a new discipline in the field of international relations studying the government language policy and the language diffusion possibilities is to contribute to filling gaps in Turkish literature. In this aspect the positions, perspectives and potential of the Russian language as a soft power foreign policy tool were evaluated. Moreover, the cases of the implementation of the language policy in the CIS and Western Europe in general being the targeted regions and the ramifications of the abovementioned policy were analyzed.