Arap dilinde mecrurlar
The majrours in Arabic language
- Tez No: 430541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arapça, nahiv, i'râb, harf-i cer, mecrûr, muzafun ileyh, cerru'l-civar, Arabic language, grammar, nahw, i'rab, majrour, huruf al-carr, majrours, prepositions, carr al-civar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Arapça gramerinin“nahiv (sentaks)”kısmının önemli bir konusu olan“mecrurlar”ele alınmıştır. Klasik nahiv kitaplarındaki mecrur kapsamına giren konular incelenmiş, analizleri yapılmıştır. Araştırma bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde genel olarak“i'rab”ve“bina”kavramlarıyla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde harf-i cer ile mecrûr olan isimler; ikinci bölümde izâfet terkibi (isim tamlaması) ile mecrûr olan isimler; üçüncü bölümde tebeiyet yoluyla mecrûr olan isimler ve dördüncü bölümde de“cerru'l-civar”ile mecrûr olan isimler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we discussed the“majrours”which are the important subject of Arabic syntax, also we examined and analysed the subjects within the scope of“majrour”in the classic grammar books. In the opening chapter we gave general information about the notions“i'rab”and“bina”. In the first chapter we addressed the nouns“majrours”tag after prepositions (huruf al-carr). In the second chapter we addressed the nouns“majrours”through the possessive construction. In the third chapter we addressed the nouns“majrours”through the agreeing“tabaiyyah”. In the forth chapter we addressed the nouns“majrours”through“carr alcivar”.