Arap medyası örnekleminde günümüz Arapçasında yaygın dil hataları
Common language mistakes in today's Arabic in the Arab media sample
- Tez No: 609647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Medya Dili, Dil Hataları, Hata, Doğru Kullanım, Arabic, Media Language, Language Mistakes, Mistake, Correct Usage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojinin gelişmesi, kitle iletişim araçlarının çoğalması ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, medyanın hayatımızdaki önemi ve etkisi her geçen gün artmaktadır. Medya, gerek bireysel gerek toplumsal etkisi yönüyle günümüzde en etkili mecralardan biri olmuştur. Medyanın amaçlarını gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli araçlardan biri de hiç şüphesiz dildir. Medyadaki bütün bu gelişmeler, bir taraftan dilin gelişimine olumlu katkılar sunarken, diğer taraftan dilin özensiz, dikkatsiz ve yanlış kullanımından dolayı yozlaşmasına neden olmuştur. Dünyada en çok konuşulan dillerden biri olan Arapça da medyadaki dil yozlaşmasından nasibini almıştır. Yabancı kelimelerin çok fazla kullanılması, gramer ve yazım kurallarının ihlâl edilmesi gibi birçok dil hatası yapılmaktadır. Yapılan bu dil hataları her geçen gün artmakta, aynı hatalar tekrarlanmakta ve en kötüsü bu konuda henüz yeterli bir farkındalık oluşmamaktadır. Bu çalışma, hem bu farkındalığın oluşması hem de Arapçanın medyada doğru kullanılması için katkılar sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Arap medyası örnekleminde yapılan dil hataları tespit edilmiş ve bu hatalara çözüm ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the proliferation of mass media and the increasing use of Internet, the importance and impact of the media in our lives is increasing day by day. The media has become one of the most effective areas in terms of both individual and social effects. One of the most important tools that the media needs to achieve its goals is undoubtedly language. All these developments in the media, while contributing positively to the development of language, on the other hand caused the corruption of the language due to sloppy, careless and misuse. Arabic, one of the most spoken languages in the world, has also suffered from language corruption in the media. There are many language mistakes such as excessive use of foreign words, violations of grammar and spelling rules. These mistakes are increasing day by day, the same mistakes are repeated and worst of all, there is not enough awareness about this issue yet. This study aims to contribute both to the realization of this awareness and the correct use of Arabic in the media. In this study, the language mistakes made in the Arab media sample have been identified and solutions and suggestions have been presented.