İlköğretim 100 temel eser içerisinde yer alan dünya edebiyatına ait eserlerin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Examination of works included in world literature that participate in elementary 100 essential readings from the point of education of values
  1. Tez No: 430687
  2. Yazar: AYŞENUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM SERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Değerler Eğitimi, 100 Temel Eser, Values, EducatioI} ofValues, 100 Essential Readings
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığının ilköğretim okulları için belirlediği 100 Temel Eser içerisinde yer alan dünya edebiyatına ait eserlerde yer alan değerlerin incelenmesini konu edinmektedir. Çalışma nitel bir araştırma olup tarama modelindedir_ Çalışmanın evrenini Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen İlköğretim 100 Temel Eser içerisinde yer alan dünya edebiyatına ait 30 eser oluşturmaktadır. Eserlerde işlenen değerler tespit edilerek fişlenmiş ve bilgisayar ortamında raporlaştırılrrnştır. Bu değerler: Arkadaşlık, aile, sevgi, azim, çalışkanlık, kişisel gelişim, merhamet, yardımseverlik, fedakarlık, dürüstlük, özgürlük, sorumluluk, adalet, güzel ahlak, dayanışma, barış, eşitlik, haksızlığa k arşı çıkma, özlem, komşuluk, hoş görü, özür dileme, iyilik, ileri görüşlü olma ve kanaatkarlıktır.
Özet (Çeviri)
This study is about the examination of the values which are included in World Literature W orks among 100 Essential Readings specified for elementary schools by the Ministry of National Education of Turkey. This is a qualitative research and also a review.30 books that participate in World Literature, included in Elementary 100 Essential Readings, constitute the target population of this study.The values mentioned in these books were determined and reported in computer environment. These values are: Friendship, family, love, tenocity, sedulity, personal development, compassion, helpfulness, altruism, honesty, :freedom, responsibility, social ethics, solidarty, peace, equality, opposing inequity, longing, neighbourliness, tolerance, apology, favour, farsightedness and austerity.