1990 sonrası Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış 5,6,7 ve 8.sınıf Türkçe ders kitaplarındaki tiyatro metinleri üzerine bir inceleme
An examination on theatre texts in 5th, 6th, 7th and 8th grades Turkish language books which is approved by the Ministry of Education after 1990
  1. Tez No: 430693
  2. Yazar: TOLGA ALVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Oyun, Konu, Olay Örgüsü, Karakter, Zaman, Mekan, Sahne, Dil, Theatre, play, subject, plot, character, time, place, stage, language
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Türkçe kitaplarında yer alan metinlerin çocuklarımızın kişiliklerine önemli katkıları bulunmaktadır. Özellikle tiyatro metinlerinin niceliği öğrenciler açısından oldukça faydalıdır. Drama faaliyetleri çocuğun dünyasını genişletir. Zihnindeki yeni kavramların sayısını artırır, düşünmesini, soru sormasını, yanıtlar bulmasını, deneyler yapmasını sağlar. Seçiciliğini ve karar verme gücünü artırır, dil becerisini geliştirir, bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Bu kadar faydası olan bir türün maalesef Türkçe kitaplarında yeterli sayıda olmadığına şahit oluyoruz. Bu çalışmada ele alınan 96 farklı Türkçe kitabının içerisinde yalnızca 55 adet tiyatro türünde metin yer almaktadır.Bu çalışmada 1990 sonrası Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış 5,6,7. ve 8.sınıf Türkçe kitaplarında yer alan tiyatro türündeki metinlerin çeşitli yönlerden incelenmiştir. İncelenen 96 farklı eserden 50 metin seçilmiştir. İlk kısımda metinlerin konu ve olay örgüleri ele alınmıştır. İkinci bölümde karakterler incelenmiştir. Üçüncü kısımda metinler mekân açısından, dördüncü kısımda ise zaman açısından değerlendirilmiştir. Beşinci kısımda metinler sahnelenebilirlik açısından, altıncı kısımda ise dil ve üslup yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The texts which are contained in Turkish books have an important contribution to the personality of our children. Excess of theatre texts are very useful especially for students. Drama activities broaden the child's world. In addition to increasing the number of new concepts in child's mind, drama activities enable child to think, ask questions, find answers and experiment. Drama increases selectivity and the power to make decisions. Drama improves the language skills and contributes to cognivite development. It determines the child's interest and abilities and it makes outst anding contributions to learning lessons. Unfortunately, we have witnessed that there aren't sufficient number of playbooks in Turkish books despite the many benefits. There are only 55 playbooks in 96 different Turkish books which are examined in this study. In this study, you have witnessed the research of texts in the theatre which are covered by the 5th ,6th ,7th and 8th Turkish textbooks which are approved by Ministry of National Education after 1990. 50 texts were chased from 96 different works. In the first part, the subject and the plot of the texts are examined. In the second part, characters are examined. In the third part, texts are evaluated in terms of setting and in the fourth part, texts are evaluated in terms of time. In the fifth part, texts are evaluated in terms of performability and in the last part , texts are evaluated in terms of language and style.