Çağdaş Fransız resminde jestüel yorum ve Erdal Alantar
Gestural interpretation in modern French painting and Erdal Alantar
- Tez No: 430747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURAN ENGİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Fransız Resmi, Paris Ekolü, Soyut Sanat, Jestüel Yorum, Erdal Alantar, Modern French Painting, the Paris School, Abstract Art, Gestural Interpretation, Erdal Alantar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çalışmada, Çağdaş Fransız resmindeki jestüel yorum anlayışının, uzun yıllar yaşamını Fransa'da sürdürmüş olan ressam Erdal Alantar'ın sanatı ile olan ilişkisi incelenmektedir. Bu amaçla, araştırmamızın temelini oluşturan Çağdaş Fransız resmindeki, jestüel yorum, soyut sanat, Paris Ekolü gibi kavramların net olarak anlamlandırılması, çalışmamız süresince özellikle dikkat edilmesi gereken husus olmuştur. Bahsedilen kavramlar, bulgular bölümünde geniş bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, tüm bu kavramların birbirleri ile nasıl bir ilişkide oldukları ve Erdal Alantar'ın sanatı üzerine etkileri tartışılmıştır. Fransız sanatı, Paris'in uzun yıllar sanatın merkezi olma özelliğini korumasına neden olurken, dünya sanatına da yön vermiştir. Özellikle I. ve II. Dünya Savaşları sırasında dünyanın birçok yerinden gelen, kentin sanat ortamında var olmaya çalışan avant-garde sanatla uluslararası bağlantılar kuran sanatçılar, Paris Ekolü olgusunu yaratmıştır. Sosyal ve kültürel bir fenomen olarak nitelendiren bu oluşuma, kente gelen göçmen sanatçılar kendi kültürleriyle değerler kazandırmaktadır. Kökleri 18. yüzyıla kadar uzanan Fransız-Türk kültürel yakınlaşması, sanat alanında“Paris Tutkusu”olarak nitelendirilebilecek olan bir olgunun doğmasına neden olmuştur. Kendi imkanlarıyla ya da devlet bursuyla Paris'e gönderilen Türk ressamlar yurda döndüklerinde Çağdaş Türk sanatının oluşumuna yön vermişlerdir. Bu nedenle, Çağdaş Fransız resmi ve jestüel yorum gibi kavramların incelenerek, Paris Ekolü'nün son temsilcilerinden olarak nitelendirilen Erdal Alantar'ın sanatına yansımalarının belirlenmesi, Türk sanatına kazanımları ve kültürel etkileşimini belirleyebilmek açısından önemli görülmüştür. Sonuç olarak Çağdaş Fransız resminde var olan jestüel yorum Alantar'ın sanatında klasik müzik eşliğinde oluşturduğu lirik soyut resimlerinde kaligrafik etkilerle görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, understanding of Gestural Interpretation on Modern French Painting is examined in relation with art of the artist Alantar Erdal, who for many years continued living in France. For this purpose, understanding the meaning of concepts such as the gestural interpretation, abstract art and the Paris School in modern French painting which form the basis of our research , has been especially an issue to be carefully considered. Mentioned concepts, have been studied in a detailed way in the findings section. In the conclusion section, however, the relationship among all these concepts and their effect on Erdal Alantar's art is discussed. French art, while causing Paris to maintain the distinction of being the center of art for many years, it has also given direction to the world of art. Especially during World War I and II, artists from many parts of the world, who established an international connection with the city's art scene of avant- garde art, created the Paris School perception. Immigrant artists coming to the city added values of their own culture to this perception, which is regarded as a social and cultural phenomenon. The French - Turkish cultural rapprochement, dating back to the 18th century, has led to the emergence of a phenomenon in the field of art that can be described as“Paris Passion”. Turkish artists, sent to Paris with their own facilities or state scholarships, have shaped the formation of contemporary Turkish art when they returned home. Therefore, examining concepts of Modern French Painting and gestural interpretation to determine the reflections on the art of Alantar Erdal, described as one of the last representatives of the Paris School, is regarded important in terms of defining the acquirements in Turkish art and cultural interaction. In conclusion, gestural interpretation, existing in contemporary French painting, is seen in calligraphic effects in Alantar's lyrical abstract paintings,which he accompanied with classical music.