Tokat ili bağlarında asma ur hastalığının (Agrobacterium spp.) belirlenmesi ve tanılanması
Identification and determination grape crown gall di̇sease (Agrobacterium spp.) i̇n vi̇neyard of Tokat province
- Tez No: 430867
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM CANGİ, PROF. DR. YUSUF YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera, Asma ur hastalığı, Agrobacterium spp, tanı, Narince üzüm çeşidi, Vitis vinifera, grape crown gall disease, Agrobacterium spp, identification, Narince grape cultivar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma ile, Tokat ili bağ alanlarında asma ur hastalığının belirlenmesi ve hastalık etmeni Agrobacterium spp.'nin tanılanması amaçlanmıştır. 2015 yılında Tokat ili Merkez, Erbaa, Zile, Niksar, Pazar ve Turhal ilçelerinde bulunan bağ alanları incelenmiş ve hastalıklı asmalardan ur örnekleri alınmıştır. 6 ilçede, 49 köydeki 238 bağda tarama yapılmış olup, iki dönemde toplam 297 adet ur örneği alınmıştır. Hastalıklı omcalardaki urlu dokulardan yapılan izolasyonlar sonucu toplam 150 adet bakteri elde edilmiştir. Elde edilen izolatlara klasik tanılama testleri (Gram Reaksiyon, Oksidaz, PDA+CaCO3 Besi Yerinde Asit Temizleme, %2 NaCl İçeren Besi Yerinde Gelişme, Demir Amonyum Sitrat Kullanımı) ve tanıyı destekleyici PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) analizi yapılmıştır. Yapılan testler sonucu, 150 izolattan 149 tanesi gram negatif, 141 tanesi oksidaz pozitif, 55 tanesi PDA+CaCO3 besi yerinde pozitif, 148 tanesi %2 NaCl içeren besi yerinde pozitif, 93 tanesi demir amonyum sitrat kullanımı testinde pozitif sonuç vermiştir. 120 adet izolat ile yapılan PCR çalışmasında ise, 43 izolat 224 bp büyüklüğünde bant oluşturarak Agrobacterium spp. olarak tanılanmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of grape crown gall disease in vineyard of Tokat province and identification of disease agent Agrobacterium spp. were aimed by this study. In 2015, vineyards in Central, Erbaa, Zile, Niksar, Pazar and Turhal districts of Tokat were surveyed and infected plant samples with crown gall were collected. Total of 238 vineyards in 49 villages in the 6 districts were surveyed and in two survey periods 297 gall samples were collected. 150 bacterial isolates were isolated from the galls samples. Classic bacteriological techniques (Gram reaction, oxidase, acid purification in PDA+CaCO3 medium, growth in medium including %2 NaCl, use of ferric ammonium citrate) and PCR (Polymerase Chain Reaction) were applied to isolates. Based on the results, 149 of 150 isolates were Gram negative, 141 isolates were oxidase positive, 55 isolates were positive in PDA+CaCO3 medium, 148 isolates were positive in medium including %2 NaCl, 93 isolates were positive in use of ferric ammonium citrate. 43 of 120 isolates were identification as Agrobacterium spp. by 224 bp in PCR