Şeker pancarı baş ve yapraklarının farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenmesinin kaba yem kalitesi üzerine üzerine etkileri
The effects on forage quality of pelleting by using different additives of sugar beet head and leaves
- Tez No: 431008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı baş ve yaprakları, Pelet, Sindirilebilirlik, Melas, Üre, Nispi yem değeri, Sugarbeet head and leaves, Pellet, Digestibility, Molasses, Urea, Relative feed value
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenen şeker pancarı baş ve yapraklarının (ŞPBY) hayvan beslemede kullanım olanaklarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 2 farklı yem formu (pelet - toz) kullanılmış ve 4 muamele grubu (kontrol, üre (%2.5), melas (%7) ve üre+melas (%2.5+%7)) oluşturulmuştur. Bütün gruplarda besin madde içerikleri, nispi yem değerleri (NYD) ve in vitro gerçek sindirilebilirlikler (IVGS) belirlenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi tesadüf parselleri deneme desenine göre yapılmıştır. Mevcut çalışmada besin madde içerikleri bakımından taze formun daha yüksek besleme değerine sahip olduğu ve bütün grupların NYD ve kaba yem kalitesi bakımından yüksek değer gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, melas ilave edilen pelet formun taze form dışındaki gruplardan daha yüksek kaba yem kalitesine sahip olduğu ve bütün gruplarda peletlemenin İVGS üzerine olumlu etki yaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, kurutulmuş ŞPBY'nın hayvan beslemede kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği, katkı maddeleri ilavesinin yem değerini artırdığı ve peletlemenin olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out witht heaim of determining of using sugarbeet head and leaves (SBHL) pelleted with different additives in animal nutrition. In this study, two feed types (pelleted-granulated) were used and four treatment groups (control, urea (2.5%), molasses (7%) and urea+molasses (2.5%+7%) were formed. The nutrient contents, relative feed values (RFV) and in vitro true digestibilities (IVTD) were determined in all groups. The randomized parcels experimental design was used in statistical analysis. In present study, it was determined that fresh form had higher nutritive value and also all the groups had higher RVF and forage quality. Furthermore, it was determined that pelleted form with molasses addition had higher forage quality for all the forms except for fresh form and pelleting had positive effect on IVTD. It was concluded that dried SBHL could be used as forage source in animal nutrition, that use of additives increased the feed value and that pelleting had positive effetcts.