Alaşehir ve çevresinde gediz grabeni güney kenar faylarının holosen aktivitesi
Holocene activity of the gediz graben southern margin faults around Alaşehir
- Tez No: 431054
- Danışmanlar: DOÇ. VOLKAN KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gediz Grabeni, 1969 Alaşehir Depremi, Yüzey kırığı, Asismik deformasyon, Krip hareketi, Gediz Graben, 1969 Alaşehir Earthquake, Surface rupture, Aseismic deformation, Creep movement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Batı Anadolu genişleme bölgesinde yeralan Gediz Grabeni; güney kenarı diri faylarla sınırlı bir çöküntü alanıdır. Güney kenar fay sistemi, graben merkezine doğru kuzeye eğimli fayların oluşturduğu basamaklı bir yapıya sahiptir. 28 Mart 1969 Alaşehir Depremi (M:6.5), Gediz Grabeni'nde yaklaşık BKB-DGD uzanımlı bir yüzey kırığı oluşturmuş ve bu kırıklar üzerinde depremden sonra 3-13 cm düşey atım ölçülmüştür. Faylanma eğim atımlı normal fay karakterindedir ve KD blok düşmüştür. Son yıllarda bu kırık hattı üzerinde bazı asismik deformasyonlar gözlenmiştir. Bu tez çalışmasında, Alaşehir ve çevresinde 1969 yılında oluşan yüzey kırığının özelliklerinin incelenmesi ve bu kırık üzerinde devam eden asismik deformasyonların kökensel açıdan yorumlanmasına çalışılmıştır. Asismik deformasyon hareketi; arazide yapılan gözlemler ve insan yapımı yapılardaki yerdeğiştirme ölçümleri ile ortaya konmuştur. Buna göre Gediz Grabeninin güneydoğusunda yeralan Sarıgöl İlçesinde yıllık yerdeğiştirme miktarının en büyük değerine ulaştığı (5.2 cm); grabenin batısına doğru ise yerdeğiştirmenin giderek azaldığı belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmelerde asismik deformasyonun; 1969 depremi yüzey kırığı ile aynı uzanım boyunca gözlendiği, uzunluğun yaklaşık 45 km olduğu, hareketin yaklaşık % 30'luk kısmının tektonik kökenli krip şeklinde geliştiği ve geri kalanının zemin problemlerinden kaynaklandığı sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gediz Graben which is located in the Western Anatolia Extensional Region is a depressional basin bounded by active faults system from southern margin. Fault system of southern margin has an echelon form consisting of northern dip normal faults. Alaşehir Earthquake (M:6.5) caused a surface rupture through WNW-ESE direction in 28 March 1969 and 3-13 cm vertical displacement has been measured along the rupture. This fault is a dip slip normal fault and the northeastern block is hanging wall. Furthermore, it is known that some aseismic deformation on this rupture zone in recent years. In this theses study, it aimed that investigating of the surface properties along the 1969 Earthquake rupture around Alaşehir and the ongoing aseismic deformation along this rupture. This aseismic deformation has been identified with field observations and measurements of deformations on man-made structures. According to these observations, the maximum displacement has been measured (as 5.2 cm) in Sarıgöl Village at the southeasternmost and the displacement decreases gradually through the west of Gediz Graben. In conclusion, it is concluded that, this aseismic deformation is observed along the 1969 surface rupture, it has 45 km length, about 30% of the deformation has tectonic origin that develops as creep and the rest of is caused by ground-problems.