Yerel yemek tüketiminin turist motivasyonuna etkisi: İspanya örneği
The effect of local food consumption on tourists' motivation, Spanish example
- Tez No: 431176
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, yerel yemek tüketimi, turist motivasyonu, İspanya, Gastronomy, local food consumption, tourist motivation, Spain
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Turizmin içerisinde motivasyon kavramı, turistlerin psikolojik ihtiyaçlarından kaynaklanan sebeplerle seyahat etme arzusunu harekete geçirerek onların turizm aktivitesine katılmasını sağlar. Yerel yemek tüketimi ise turist motivasyonunu giderek daha fazla etkilemektedir. İspanya, köklü bir geçmişe sahip yemekleriyle dünya mutfakları arasında yerini almıştır ve İspanya'yı ziyaret eden turistlerin motivasyon kaynaklarından birinin de İspanyol mutfağı olduğu düşünülmektedir. Buna istinaden bu çalışma, İspanya'daki yerel yemek tüketimininin turist motivasyonuna etkisini ölçmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde gastronomi ve gastronomi ile ilişkili kavramlar üzerinde durularak Avrupa turizminde gastronomi açısından öne çıkan ülkeler üzerinde durulmuş ve İspanya'daki gastronomi turizminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde motivasyon kavramı üzerinde durulmuş, turist motivasyonunu etkileyen faktörler ile motivasyon ve turizm ilişkisi açıklanmıştır. Son bölümde ise İspanya'daki turistlere yönelik bir uygulamaya yer verilmiştir. Bu araştırma İspanya'yı ziyaret etmekte olan turistlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde öncelikle alanyazın taranmış ve kavramsal çerçeve belirlenmiştir. Daha sonra hazırlanan anket yoluyla çalışmanın verileri toplanarak SPSS 20.0 programı ile veriler analiz edilmiştir. Araştırmada yerel yemek tüketiminin turist motivasyonunu olumlu etkilediği görülmüştür. Araştırmaya göre yerel yemek tüketiminin altında yatan motivasyon faktörleri ise heyecan deneyimi, rutinden kaçış, sağlık endişesi, kültürel deneyim, birliktelik ve prestijdir. Araştırma sonucunda ortaya çıkan yerel yemek tüketim motivasyonları literatür sonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışılmış, gelecekteki çalışmalara yönelik öneriler getirilmiştir. Ayrıca Dünya turizminde her daim ilk sıralarda yer alan İspanya'daki gastronomi turizminin Türkiye'deki gastronomi turizmine ve sektöre yol göstermesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
By activating the desires for travel which arise from tourists' psychological needs, motivation in tourism enables tourists take part in tourism activities. Local food consumption is affecting tourists' motivation more day by day. Spain has its own place among world cuisines with its cuisine which has a big history, and it is thought that one of the motivational sources of the tourists visiting Spain is Spanish cuisine. In this respect, this study is carried out to investigate the effect of local food consumption in Spain on tourists' motivation. In the first part of the study by examining gastronomy and its related terms, prominent countries in Europe tourism in terms of gastronomy are looked at and the gastronomy tourism in Spain is inspected. In the second part, the term motivation is studied and then, the factors affecting tourist motivation and the relationship between motivation and tourism is considered. Finally, an implementation aimed at tourists in Spain is pointed out. This study is conducted with the participation of tourists visiting Spain. In inquiry process first the related literature is considered and terminological framework is determined. After that by collecting data by means of questionnaire which is prepared for the study, analysis are carried out by using SPSS 20.0. As a result, it has been found out that local food consumption has a positive effect on tourists' motivation. The motivational factors underlying local food consumption are: exitement experience, escaping from routine, health anxiety, culturel experience, togetherness and prestige. Local food consumption motivations resulted from the study are discusses by comparing them to the literature results and suggestions for future studies are developped. In addition, it is aimed that the gastronomy tourism in Spain which is always the first around the world may lead gastronomy tourism and sector in Turkey.