Seçmenler üzerine bir profil araştırması: Isparta il merkezi örneği
A profile research on voters: Isparta centrum case
- Tez No: 431177
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçmen Profili, Seçmen Davranışı, Seçimler, Isparta, Siyasal Davranışı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Demokratik yönetimlerin en önemli unsurlarından birisi, seçimlerdir. Demokrasilerde egemenlik halka aittir. Halk bu yetkisini, kendilerini yönetecekleri kişileri seçerek kullanır. Demokratik yönetimlerde seçmen iradesi temel unsurdur. Demokrasinin uygulama biçimleri tarih boyunca farklılık göstermiştir. Ülke genişliği, nüfusun artması ve devlet yönetiminin daha karmaşık bir hal almasından dolayı belli bir beceri ve bilgi gerektirmesi temsili demokrasinin uygulanmasını gerektirmiştir. Seçimlerin giderek önem kazanmasıyla seçmen davranışları konusu da giderek daha karmaşık bir hal almaktadır. Daha önceleri, seçmenlerin oy tercihlerinin ya da daha genel bir ifadeyle siyasal davranışlarının arkasında yatan nedenler daha dar kapsamlı açıklanırken, günümüzde bu sebeplerin çoğaldığı görülmektedir. Birey, hem doğuştan sahip olduğu özellikleri hem de yaşadığı toplumdan aldığı kültürel etkiler neticesinde bir davranış biçimi sergiler. Bu sebepten dolayı, günümüzde seçmen davranışları konusu giderek önem kazanmaktadır. Ayrıca, bu tür çalışmalar, hükümetlerin kamu politikalarını belirlemesinde ve siyasal kampanyaların oluşturulmasında partiler ve adaylar için yol gösterici bir niteliğe sahiptirler. Seçmen davranışlarının incelenmesinde, bireyin sahip olduğu bazı sosyoekonomik özelliklerin göz ardı edilmemesi gerekir. Bu sosyoekonomik özellikler bireyin sadece siyasal davranışlarını değil, çevresi ile olan diğer ilişkilerini de etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı, bireyin sahip olduğu sosyoekonomik özelliklerinin onun toplumla olan ilişkisini ve siyasal davranışlarını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important aspects of democratic governance ise the elections. In a democracy, sovereignty belongs to the people. The public uses this authority, to govern themselves by selecting the governors. In democratic governments, the voters ' will is the essential element. The forms of the practice of democracy have varied throughout history. Because of the width of the country, the population and the state administration getting more complicated requires certain skills and knowledge, has required the implementation of representative democracy. Voter attitudes becomes increasingly into a complex form and so that elections are becoming increasingly an important the issue. Previously, the studies on the voting preferences of voters had a narrow point of view. But, nowadays, the reasons of the voter behaviors explained with large point of view. Individual's behaviors are affected by their enviroments ,culturel properties and borthwith properties. For this reason, today, the issue of voter behavior is becoming increasingly important. In addition, such studies helps to political parties, candidates and governments to determining the public policies and political campaign. In the analysis of voting behavior, some socioeconomic characteristics of the individual should not be ignored. This socio-economic characteristics of the individual doesnt affect only their political behaviors, it also affect their relationships with the environments. The purpose of this study is, people's socioeconomic properties's relationship with enviroments and how it affects on their political behavior. Keyword: Voter Profile, Voter Behavior, Elections, Isparta, Political Behavior