Yargı etiği ilkelerinin Türk yargı sistemi uygulamasında karşılaşılan sorunların irdelenmesi
The evaluotion of problems encountered regarding judicial ethical principles in the implementation of Turkish judicial system
  1. Tez No: 431181
  2. Yazar: İSMAİL SOLMAZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, meslek etiği, hâkim ve savcı meslek etiği, Bangolar Yargı Etiği Ġlkeleri, yargının bağımsızlığı, yargının tarafsızlığı, Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk Yargı Sisteminin uluslarası hale getirilmiş bulunan yargısal etik ilkelerini ne derecede benimseyip uygulamaya yansıtabildiği ve bunun toplumda yeterince karşılık bulmamasının altında yatan sebeplerin neler olduğu, etik ilkeler ile bu ilkelere aykırılık teşkil eden davranışların neler olduğu veya neler olması gerektiği, bu davranışların toplumsal hayata nasıl geçirileceği ve nasıl kurumsallaşacağı noktasında fikir üretebilmektir. Özellikle son yıllarda, toplumdaki yargıya güveninin %20'li oranlara düşmesinin altında yatan sebeplerin neler olabileceği ve bu oranın bir an önce yukarı seviyelere yükseltilebilmesi için neler yapılması gerektiği yargının güvenilirliği meselesine ışık tutması açısından yargı etiği ilkelerinin ülkemizde uygulayıcıları konumunda olan yargıçlar bakımından ne derece uygulanabilir olduğu ve uygulamada karşılaşılan güçlükler incelenecektir. Çalışmada öncelikle“etik”kavramının teorik çerçevesi çizilip, ardından yargı bakımından ulusal ve uluslararası planda belirlenmiş olan etik ilkelerin ve değerlerin neler olduğu konusunda saptama yapılıp elde edilen bilgiler çerçevesinde bir değerlendirme yapılması öngörülmektedir. Çalışmanın temelini öncelikle soyut bir kavram olan“etik”kavramından somut olarak ne anladığımız ve konuyla bağlantısı bakımından etiğin bir alt kolu olan“yargı etiği”nin hakimlik ve savcılık mesleği icracıları için ne ifade ettiği üzerinde durulacak, daha sonra yargı ve savcı etiği üzerine Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nin ilgili birimlerince hazırlanıp kabul edilen etik ilkelerine ulusal mevzuatımızda ne kadar yer verildiği hususları değerlendirilecektir. Yargı Etiği ilkeleri olarak ifade edilen ilkelerin uygulayıcısı konumunda bulunan hakim ve savcıların gerek meslek içinde gerekse de özel hayatlarında uymaları gereken ve yargılama yaparken bağımsız ve tarafsız kalmalarını teminat altına alacak tutum ve davranışların neler olduğunun ilkesel olarak belirlenip kodifikasyonunun sağlanabilmesi için neler yapılabileceği noktasında başta yasama organı, Adalet Bakanlığı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ve Adalet Akademisi olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen sorumlulukların neler olduğu ve bu sorumlulukları ne ölçüde yerine getirdikleri irdelenecektir. Çalışmanın sonuç kısmında, yargı konusunda belirlenen etik ilkelerin ülkemizdeki uygulayıcıları konumunda bulunan yargıç ve savcılar tarafından içselleştirilmesi bakımından neler yapılabileceği ve bunun toplumdaki yargıya güven konusunda ne gibi sonuçlar verebileceği değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study are to figure out that to what extent Turkish Judicial System adopts judicial ethical principles which are well accepted in international arena, to comprehend the degree of application of those principles, to produce some thoughts regarding the reasons why the society has not embraced the principles, to generate ideas concerning with acts which are incompetible with etchical principles and what should be done to make ethical principles acceptable for the society and how proper acts can be institutionalized. Particularly in recent years, the confindence of society in the justice system has decreased by approximately 20%. This study will examine the reasons behind this decline in trust and possible measures that can be taken to increase degree of faith to justice in light of struggles confronted by judges and prosecutors in implementing judicial ethical principles. First of all, in this study, the framework of notion of ethics will be set. Then there will be evaluation of ethical principles and values at both international and national level. Understanding perceptively of the concept of ``ethics`` which is the basis of this study will be assesed.Then the meaning of judicial ethics which is subbranch of ethics for judges and prosecutors will be put forth.After that the degree of adoption of judicial ethical principles prepared and approved by the United Nations and European Council to national legislation will be evaluated. This study will also query practice of judicial ethical principles in judges` and prosecutors` both professional and private lives. Moreover, the ways of codification of the principles will be sought by taking in to consideration prospective roles of initially the Grand Assembly, the High Council of Judges and Prosecutors, Ministery of Justice, Justice Academy and relevant public institutions and their responsibilities. In the conclusion part of this study, things that should be done by judges and prosecutors in order to be indigenised of the principles by judges and prosecutors who are the performers of ethical principles and possible outputs of these works done by judges and prosecutors over public confidence in justice system will be examined.