Mortgage krizinin turizm sektöründeki istihdama etkisi: Muğla örneği
Employment effects of the mortgage crisis in the tourism sector: Example of Muğla
  1. Tez No: 431180
  2. Yazar: ECE KIRLI ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Mortgage crisis, the tourism industry, employment and Muğla
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Dünya ekonomisi son 30 yılda birçok mali krizle karşılaşmıştır. Ancak 1929 buhranından buyana istihdam yönlü problemlerin en derin hissedildiği kriz 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel özellik taşıyan Mortgage krizidir. Bu çalışmada, Mortage krizinin Muğla ili çerçevesinde turizm sektöründeki istihdama etkisi incelenmiş olup, arz ve talep yönüyle insan odaklı olan sektörünün istihdam meydana getirici etkisinin krizden ne derecede etkilendiğinin görülmesi amaçlanmıştır. Anket tekniğine dayalı alan araştırmasının uygulandığı çalışmada, öncelikle ekonomik krizlerin turizm sektörüne etkileri perspektifinde literatür ortaya konurken, daha sonra Mortgage krizinin Muğla bölgesi turizm istihdamına yönelik etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma için Bodrum, Marmaris, Datça, Gökova, Köyceğiz, Dalaman, Sarıgerme, Fethiye destinasyonlarında mevcut faaliyet gösteren 600 adet konaklama işletmelerine yüz yüze ve elektronik ortamda anket uygulanmış olup, 337 adet geçerli veri elde edilmiştir. SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik paket programı kullanılarak Mortgage krizinin turizm istihdamını etkilediği düşünülen faktörlerin T testi ve Tek Faktörlü Varyans Analizi (Anova) yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarından, katılımcıların büyük çoğunluğunun Muğla ili destinasyonlarının krizin olumsuz etkilerine maruz kaldığı fikrinde oldukları görülmüştür. Krizin harcanabilir gelirleri olumsuz etkilemesinden dolayı turizm talebinin daraldığı ve buna bağlı olarak likidite sıkıntısı çeken konaklama işletmelerinin yatırımlarından vazgeçerek maliyetlerini düşürme yoluna giderken böylesi bir olumsuzluktan öncelikle istihdam kaynaklarının etkilendiği çalışma ile anlaşılmıştır. Ayrıca anket çalışması uygulanan konaklama işletmelerinde daralan talep nedeniyle ürün arzı kalitesinin ve fiyatının düştüğü edinilen diğer bulgulardandır. Buna ilaveten krizin etkilerini azaltmaya yönelik uygulanan her şey dahil sistem ve düşük fiyat politikaları nedeniyle küresel mali krizden küçük ölçekli işletmelerin büyük ölçeklilere oranla daha fazla etkilediği belirlenmiştir. En büyük istihdam kaybını yaşayan küçük ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere konaklama işletmelerinin genelinde, Devletin kriz dönemlerinde politika belirleme noktasında yetersiz kaldığı anlaşılmıştır. Nitekim, çalışma ile küresel mali krizin kişilerin harcanabilir gelirlerinde meydana getirdiği daralmaya bağlı olarak talep esnekliği yüksek turizm sektörünün olumsuz etkilendiği görülmüştür. Düşen talep bölgesel döviz miktarını da azaltırken likidite sıkıntısına giren konaklama işletmelerinin özellikle küçük ölçekli işletmelerde önemli istihdam problemlerine neden belirlenmiş olup, ayrıca değişen turist davranışları yatırımcıyı bu dönemde ürün arzı noktasında daha ucuz ve kalitesiz hizmete sunmaya yöneltmiş, aynı doğrultuda düşen turist kalitesi sektörün Muğla bölgesi adına rekabet edilebilirliğini azaltmıştır. Anahtar Kelimeler : Mortgage krizi, turizm sektörü, istihdam ve Muğla.
Özet (Çeviri)
The world economy has experienced many financial crises in the last 30 years. But, from present until 1929, Mortgage crisis is starting the United States (US) in 2008 and felt the deepest crisis directional employment problems and influence all over the world with global property. In this study, has examined the effects of the mortgage crisis on employment in the tourism sector within the framework of Muğla, supply and demand aspects of the employment effects forming the sector, which is people-oriented aimed to see if affected by the extent of the crisis. The survey technique was applied to the study of space-based research, primarily to the effects of the economic crisis of the tourism industry from the perspective of the normal surgical literature revealed, then the effects of the mortgage crisis for Mugla tourism employment were determined. For this work is applied face-to-face and electronically survey with 600 accommodation establishments with current activities in Bodrum, Marmaris, Datça, Gökova, Köyceğiz, Dalaman, Sarıgerme, Fethiye destinations. A total of 337 valid data was obtained during the study. SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) statistical package program using mortgage of factors thought to affect the tourism employment crisis T test and single-factor analysis of variance (ANOVA) was performed. The obtained results of the analysis, the majority of destinations province of Mugla on the idea that the participants were found to be exposed to the negative effects of the crisis. Due to the negative impact of the crisis, shrinking disposable incomes of tourism demand and consequently it was understood by the investment of liquidity-strapped accommodation establishments giving way to reduce the cost of such a negative way that affected the first study of employment sources. Also in product supply due to shrinking demand for business accommodation quality and price of a survey administered among other findings obtained falls. In addition, the all-inclusive system is applied to reduce the effects of the crisis and the global financial crisis because of its low price policy of small-scale to large-scale enterprises has been determined that more than impress. The biggest job losses across the living accommodation including small-scale business enterprises, it was understood that the Government's policy-making point in the crisis fail. Indeed, with this working the global financial crisis on people's disposable incomes due to shrinking demand caused by high flexibility has negatively affected the tourism industry. Falling demand for regional currency amount in the accommodation establishments within the reduced liquidity shortage is especially determined why the small businesses in major employment problems also have led to provide cheaper and quality service in investors during this period the product supply from changing tourist behavior, on behalf of Mugla same direction, falling tourist quality sector competition has reduced the availability.